BNR, un nou atac la Codul Fiscal și la Victor Ponta

"Criza din Euro arie nu s-a terminat. Criza financiară are consecinţe care vor dura şi ne afectează şi pe noi. Important e că ceea ce s-a realizat în ultimii ani, această agoniseală nu trebuie risipită cu măsuri riscante în momentul de faţă. BNR e împotriva unor măsuri de amplitudine care pot să fragilizeze. Poţi să rişti, dar poţi să rişti făcând măsurători", a avertizat Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost ministru de Finanţe, marți seara la TVR1.

Referindu-se la ofensiva ANAF din ultima vreme, Dăianu atrage atenţia: "La noi, evaziunea fiscală se împleteşte cu modul în care se finanţează partide - licit şi ilicit, cu modul în care unii se luptă pentru a obţine rente din sectorul public".

Citește și: Codul Fiscal, pretext pentru demisia lui Victor Ponta din funcția de premier

Schimbarea Codului fiscal nu este fructul ultimilor ani. S-a pornit cu acest demers de mai mult timp, au fost mai mulţi miniştri de Finanţe, iar la discuţii au participat inclusiv experţi din partea societăţii civile, a subliniat Daniel Dăianu.

Mai puţin cunoscut este că în noul Cod au fost îngrămădite mai multe măsuri de relaxare fiscală alături de scăderea TVA de la 24 la 19%, atrage atenţia fostul ministru de Finanţe. Totul face parte dintr-o nouă arhitectură a regimului fiscal. Banca Naţională a României e preocupată de stabilitatea macroeconomică.

"Vă rog să cereţi celor de la Ministerul de Finanţe analizele lor - nu sunt departe de analiza BNR. Deficitul s-ar apropia de 3% din PIB în 2016", afirmă Dăianu.

Citește și: Mugur Isărescu, atac la Codul Fiscal. Opiniile BNR coincid cu cele ale FMI

Situaţia se complică şi mai mult odată cu adăugarea noii grile de salarizare. Această combinaţie - noua grila de salarizare şi noul pachet de relaxare fiscală - înseamnă un "impact sever".Totul într-o perioadă în care ai creştere economică, iar după analizele BNR creşterea e pe potenţial. Creşterea economică sustenabilă e dată de un volum din ce în ce mai mare de investiţii. "Acum nu se prea întâmplă", spune Daniel Dăianu. Dimpotrivă!

În acelaşi timp, România are veniturile fiscale printre cele mai mici din Europa.

La noi funcţionează în continuare o cultură a non-plăţii, explică Daniel Dăianu. Această cultură este generată şi de o evaziune fiscală a celor certaţi cu legea, a celor care folosesc diverse şiretlicuri şi găuri în legislaţie - inclusiv din partea companiilor mari, a mai punctat daniel Dăianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel