Banca Rusiei coboară dobânda de bază la 14% şi anunţă că vor urma şi alte reduceri

Fotografie creată de Artem Beliaikin, de la Pexels
Fotografie creată de Artem Beliaikin, de la Pexels

Banca Centrală a Rusiei a decis vineri o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 17% până la 14%, apreciind că "riscurile la adresa preţurilor şi stabilităţii financiare au încetat să mai crească, ceea ce creează condiţiile unei reduceri a dobânzii de referinţă".

Este a doua reducere a dobânzii de bază adoptată de Banca Rusiei pe parcursul lunii aprilie, după o primă reducere surprinzătoare adoptată în data de 8 aprilie, când a redus costul creditului de la 20% până la 17%. Aceste reduceri vin după ce la debutul invaziei în Ucraina, în 24 februarie, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%, conform Agerpres.

Analiştii se aşteptau la o nouă reducere a costului creditului, însă una mai modestă de doar 200 de puncte de bază. Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.

"Dacă situaţia se va dezvolta în linie cu scenariul de bază, Banca Rusiei consideră că este loc pentru noi reduceri de dobândă în 2022", a informat instituţia într-un comunicat de presă.

Banca Centrală a Rusiei trebuie să îmblânzească o inflaţie care este la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani şi în acelaşi timp să ghideze economia prin cea mai gravă contracţie de la prăbuşirea URSS în 1991.

În luna aprilie, rata anuală a inflaţiei în Rusia a urcat la 17,6% şi potrivit estimărilor Băncii Centrale ar urma să continue să crească în lunile următoare, pentru a ajunge la 18-23% în 2022, cu mult peste ţinta de 4% a Băncii Centrale, care ar urma să fie atinsă abia în anul 2024.

De asemenea, potrivit prognozelor Băncii Centrale, Produsul Intern Brut al Rusiei ar urma să se contracte cu 8 până la 10% în acest an, dar ar urma să înceapă "să crească rapid în 2023, graţie unei transformări structurale a economiei". Din cauza efectului de bază, anul viitor creşterea PIB-ului ar urma să fie una între minus 3% şi 0%, pentru ca în 2024 să înregistreze o creştere cuprinsă între 2,5% şi 3,5%.

Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Zilele trecute, ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, anunţa că Fondul suveran al Rusiei (NWF), unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei, va fi principala sursă de finanţare pentru un deficit bugetar care în acest an ar urma să se ridice la 1.600 miliarde de ruble (21,6 miliarde de dolari).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel