Bacalaureat, propunere depusă de parlamentari. DECIZIA care îi va afecta pe elevi

Rodica Mitu / 24 noi 2017 / 12:09

Mai mulţi parlamentari au depus la Parlament o propunere legislativă care prevede creşterea numărului de ore de sport în fiecare ciclu de învăţământ şi introducerea probei practice de evaluare a competenţelor motrice ca disciplină obligatorie a examenului de Bacalaureat.

Propunerea legislativă prevede modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi sportului şi a fost iniţiată de 53 de parlamentari PSD, USR şi minorităţi.

Potrivit proiectului, personalul didactic din unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară trebuie să organizeze minimum 2 ore de activităţi psihomotrice săptămânal pentru fiecare grupă de copii.

În învăţământul preşcolar, care cuprinde grupa mică, mijlocie şi mare, trebuie să se organizeze minim 3 ore de activităţi psihomotrice săptămânal pentru fiecare grupă de copii din instituţiile cu program normal sau prelungit, iar în învăţământul primar - clasa pregătitoare, clasele I - IV - minim 3 ore de educaţie fizică săptămânal în trunchiul comun pentru fiecare clasă, prevede proiectul.

Pentru învăţământul gimnazial - clasele V-VIII, dar şi pentru învăţământul liceal - clasele IX-XII - vor fi minim 3 ore de educaţie fizică săptămânal în trunchiul comun şi 2 ore de sport colectiv (sport competiţional), la decizia şcolii, care se va desfăşura sub diferite forme, în funcţie de specificul fiecărei unităţi şcolare pentru fiecare clasă, se mai menţionează în proiect.

De asemenea, în învăţământul superior, educaţia fizică este disciplină de învăţământ cu frecvenţă de minim 2 ore săptămânal pe fiecare semestru, prevăzută în planurile de învăţământ, peste numărul de ore alocat pe profiluri şi, opţional, 2 ore de sport colectiv (sport competiţional) pe ramura de sport sau grupe sportive.

Iniţiativa legislativă mai prevede introducerea la examenul de Bacalaureat a probei practice de evaluare a competenţelor motrice formate pe durata învăţământului liceal, pentru elevii apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activităţi de educaţie fizică şi sport. Orele de educaţie fizică din învăţământul primar vor putea fi predate şi de învăţători sau institutori, fiind incluse în norma acestora.

[citeste si]

Proiectul va fi dezbătut mai întâi în Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.