Analiză de sânge cu acurateţe de 94% în detectarea demenţei, încă înainte de primele simptome

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au pus la punct un test de sânge care are o acurateţe de 94% în identificarea maladiei Alzheimer, chiar înainte de apariţia primelor simptome, luând în calcul vârsta şi factorii genetici ai pacientului.

Conform cercetătorilor, testul măsoară nivelul acumulărilor proteinei beta amiloid din sânge şi pornind de la aceste niveluri, cercetătorii pot preconiza dacă există riscul ca această proteină să se acumuleze în creier, sub forma de plăci senile. Studiul realizat la Universitatea Washington susţine că poate fi identificat un pacient care va suferi de această formă de demenţă cu până la 20 de ani înainte de apariţia primelor simptome.

Rezultatele au fost publicate în revista medicală Neurology şi reprezintă un progres major în lupta împotriva acestei maladii debilitante.

Vezi și: Turist rănit grav în masivul Ceahlău. Intervin salvamontiştii

Două categorii


Studiul a fost realizat pe 158 de adulţi cu vârsta de cel puţin 50 de ani. Dintre aceştia, 148 aveau funcţii cognitive normale. De la fiecare dintre participanţi a fost recoltată câte o probă de sânge şi apoi au fost supuşi unei proceduri imagistice, o tomografie cerebrală cu emisie de pozitroni (PET) 

Cercetătorii au împărţit probele de sânge şi rezultatele PET în două categorii, în funcţie de prezenţa sau absenţa proteinei beta amiloid şi au observat că rezultatul analizei de sânge coincide cu rezultatul PET în 88% dintre cazuri.

Apoi, pentru a îmbunătăţi acurateţea testului, cercetătorii au încorporat şi o serie de factori de risc majori pentru Alzheimer. Dintre aceştia, vârsta este cel mai bine cunoscut factor de risc. După vârsta de 65 de ani riscul de Alzheimer se dublează la fiecare 5 ani.

Mutaţie geneticăO mutaţie genetică denumită APOE4 creşte de asemenea riscul de îmbolnăvire de Alzheimer de 3 până la 5 ori. Genul este de asemenea important în ceea ce priveşte această maladie, în condiţiile în care doi din trei pacienţi cu Alzheimer sunt femei.

După introducerea acestor factori de risc în analiză, acurateţea testului a crescut la 94%.

Reacția cercetătorilorCercetătorii speră că acest test de sânge va deveni disponibil peste câţiva ani. Eficienţa lui va fi cu mult sporită în lupta împotriva acestei maladii, după ce vor apărea noi tratamente care să stopeze evoluţia bolii şi instalarea demenţei.

Există un consens din ce în ce mai larg între neurologi care sunt de părere că, pentru a obţine cele mai bune rezultate, tratamentul împotriva Alzheimer trebuie să înceapă cât mai devreme cu putinţă, în mod ideal chiar înainte de apariţia primelor simptome de alienare cognitivă. De obicei, atunci când persoanele bolnave încep să manifeste principalul simptom al bolii, pierderile de memorie, creierul este deja profund afectat şi terapiile nu pot decât ameliora uşor simptomele.

Cazul Caracal. Protest cu 400 de perechi de încălțăminte în fața Ministerului de Interne

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy