Oamenii de știință au descoperit că persoanele, care consumă ardei iute mai mult de patru ori pe săptămână au un procent de 40% mai mic în a suferi un atac de cord. De asemenea, riscul lor de mortalitate pentru toate cauzele a fost cu 23% mai mic, comparativ cu cei care nu au mâncat chili.
Studiul, publicat în Journal of the American College of Cardiology, a examinat 22.811 cetățeni din regiunea Molise din Italia timp de opt ani. Marialaura Bonaccio, epidemiolog din Italia, a precizat că: „Un fapt interesant este că protecția împotriva riscului de mortalitate a fost independentă de tipul de dietă pe care oamenii l-au urmat. Cu alte cuvinte, se poate urma dieta sănătoasă mediteraneană sau se poate mânca mai puțin sănătos, dar pentru toți ardeiul iute are un efect protector."
Ce spun dieteticienii
Duane Mellor, dietetician, a subliniat că rezultatele studiului au fost interesante, dar nu au arătat o legătură cauzală între consumul de chili și atacul de cord. Dr. Mellor a spus că studiul sugerează că cei care urmează o dietă tradițională mediteraneană au beneficiat mai puțin de cei care nu respectă acest tip de dietă.
Un alt profesor de sănătate publică la Universita dell'Insubria din Varese, Licia Iacoviello, a declarat că: „Așa cum s-a observat deja în China și în Statele Unite, știm că diferitele plante din speciile de capsicum, deși sunt consumate în moduri diferite în întreaga lume, pot exercita o acțiune protectoare a sănătatății noastre.”