Alopecia: China testează plasturii care ajută la regenerarea părului

Fotografie de la Nappy: Pexel
Fotografie de la Nappy: Pexel

Alopecia este o tulburare care generează disconfort profund pentru cei care suferă de ea, cu repercusiuni psihologice și sociale negative. 

Cea mai frecventă formă este alopecia androgenetică, numită și chelie ireversibilă, care determină o subțiere progresivă a părului și o cădere consecutivă, cauzată în principal de alterarea foliculilor de păr indusă de stresul oxidativ. Există mai multe remedii fără prescripție medicală, de la medicamente la tratamente pentru scalp, care promit să contracareze căderea părului, dar cele mai multe dintre acestea par să nu fie eficiente deoarece nu se concentrează pe cauzele primare: stresul oxidativ și circulația deficitară. 

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Qingdao din Sichuan (China) au proiectat un plasture experimental cu micro-ace, care conține nanoparticule speciale, capabile să acționeze asupra cauzelor cheliei și refacerii părului mult mai rapid decât cele mai bune tratamente utilizate în prezent. 

Cauzele alopeciei androgenetice

Alopecia androgenetică, cea mai comună formă de chelie, apare atunci când foliculii de păr sunt deteriorați de hormonii androgeni (gășiți atât la bărbați, cât și la femei), de inflamație sau o supraabundență de specii reactive de oxigen sau ROS (care conțin oxigen), cum ar fi radicalii liberi de oxigen (care  deteriorează în timp structurile celulare ale scalpului). Când nivelurile de radicali liberi sunt prea mari, aceștia pot copleși enzimele antioxidante ale organismului care, în general, le țin sub control, potrivit Today.

Cu scopul de a proiecta o nanozimă mai bună decât cele disponibile pentru tratamentul căderii părului, cercetătorii au folosit învățarea automată (o formă de inteligență artificială) pentru a selecta dintre 91 de combinații diferite de metale de tranziție, fosfat și sulfat, compuși chimici care au fost capabili să mimeze mai bine enzima care reduce stresul oxidativ (SOD) la nivelul scalpului.

Cercetătorii au sintetizat apoi nanoenzime MNP (nanoparticule magnetice biocompatibile) și le-au testat inițial pe celule fibroblaste ale pielii umane (stratul mai profund al pielii).

În urma descoperirilor, echipa a construit plasturi cu micro-ace (o modalitate non-invazivă de a livra nanoparticule de MNP la rădăcinile părului) și le-a testat pe modele de șoareci cu alopecie androgenetică.

În decurs de 13 zile, aplicarea plasturelui cu micro ace a redus stresul oxidativ al oxigenului și a stimulat formarea de noi vase de sânge în jurul foliculilor de păr ai șoarecilor, favorizând creșterea părului în zonele afectate de chelie.

”Studiul a arătat că aceste plasturi cu micro-ace reprezintă o strategie promițătoare pentru regenerarea părului, dar sugerează și potențialul pe care AI (Inteligenta Artificială) îl are în proiectarea viitoarelor terapii cu nanoenzime”, au spus cercetătorii.

Citește și:

De ce bărbații își pierd părul: testosteronul nu are nimic de-a face cu asta, toate cauzele și posibilele remedii

Exces de testosteron? Factori ereditari? Care sunt principalele cauze ale cheliei?

”Să începem prin a dezminți un mit fals. Testosteronul nu are nicio legătură. Denumirea științifică a cheliei este alopecia androgenetică: te naști cu o predispoziție genetică la căderea părului. Pentru a înțelege acest lucru, priviți înapoi, observați situația tatălui, mamei, unchilor, bunicilor. Dacă în familia dumneavoastră există rude care nu au păr, probabil că și noi vom fi afectați mai devreme sau mai târziu de aceeași problemă, deși la vârste și severități diferite”, explică dermatologul Bianca Maria Piraccini pentru Fanpage.  

De ce cade părul

Deși nu testosteronul este la baza alopeciei androgenetice, există totuși o motivație legată de hormoni.

”În realitate, hormonii din organismul nostru sunt absolut normali, problema este în foliculii de păr din zonele capului afectate de chelie care sunt prea sensibili la androgeni. Se întâmplă așadar ca foliculul să devină tot mai fin și mai subțire”, explică medicul.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel