Alegeri 2024. Nicolae Ciucă: Trebuie să ne apărăm democrația și pe „câmpul de luptă” digital 

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Președintele PNL Nicolae Ciucă a participat la Digital Innovation Summit, unde a vorbit despre digitalizare și viitorul tehnologiilor digitale.

Nicolae Ciucă, președintele PNL și președintele Senatului României, a participat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest 2024, eveniment organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, cu participare internațională, unde a vorbit despre digitalizarea României și viitorul noilor tehnologii digitale.

„Încă din 2007, odată cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, am înțeles că intrăm într-o altă paradigmă de securitate. În interiorul acesteia, interconectivitatea este simultan dezirabilă și inevitabilă, dar și o sursă de vulnerabilități și provocări pentru care trebuie să fim pregătiți. Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuată și prin atacuri cibernetice, iar în perioada de după au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales în domeniul energiei, dar și al entităților de stat“, a spus Nicolae Ciucă.

Anul electoral 2024

„2024 este an electoral la nivel global. Bătălia acestui an este între democrație și autoritarism. Interferența străină în procesul electoral și încercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima însăși instituția alegerilor – fundamentală într-o democrație – fac parte din arsenalul regimurilor autoritare. Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut - astăzi mai mult ca niciodată. Așadar, trebuie să fim atenți, să ne apărăm democrația și pe „câmpul de luptă” digital”, a mai zis președintele Senatului României.

Acesta a făcut referire, de asemenea, la următorii 10 ani pe care îi vede ca pe un „deceniu al siguranței”, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară pentru România. Și consideră că România are nevoie atât de inovație în tehnologie și în aplicațiile sale comerciale, sociale și educaționale, cât și de inovație în securitate și guvernanță.

Iar din acest punct de vedere, educația rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei și manipulării, extremismului și populismului, în opinia acestuia. 

„Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, cum îl știe toată lumea, este cel mai vechi institut, are peste 50 de ani de existență, care de-a lungul timpului a reușit să se reinventeze. Am remarcat capacitatea de a dezvolta software, am remarcat capacitatea de a construi și întreține infrastructură digitală, de a face cercetare aplicată pentru tehnologii emergente, precum inteligența artificială și de a oferi produse educaționale. Am fost impresionat în special de felul în care, în calitate de organizație care se auto-finanțează, repet, instituție care se auto-finanțează, nu primește bani de la Guvern, ICI București a dezvoltat produse și servicii competitive cu cele din sectorul privat. Parteneriatul meu cu Institutul nu este unul nou. Pe durata mandatului meu ca prim-ministru am desemnat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică să fie un organism cu atribuții extinse în domeniul forensic digital“, a mai punctat Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel