Alegeri 2024. Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor a fost publicat de AEP

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat faptul că a publicat Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a votanților, în contextul a început perioada electorală privind alegerile europarlamentare şi cele locale.

'Fenomenele din sfera dezinformării pot influenţa participarea la vot şi opţiunile alegătorilor, prin urmare constituie pericole reale la adresa democraţiei. Mediul informaţional devine, pe zi ce trece, tot mai greu de navigat din cauza aglomerării de date şi informaţii, fapt ce îngreunează distincţia dintre adevăr şi fals. Prin acest demers ne propunem să contribuim la stabilirea unui climat de încredere şi integritate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor din anul 2024 şi să le oferim alegătorilor instrumente concrete prin care să poată obţine o imagine corectă asupra procesului electoral', a zis preşedintele AEP, Toni Greblă, joi, într-o postare pe pagina de Facebook a AEP.

Ghidul arată o serie de criterii de evaluare a informaţiei cu scopul de a vedea care este informație falsă și care este adevărată, dar și recomandări etice pentru jurnalişti şi pentru alţi creatori de conţinut. Ghidul mai prevede şi recomandări etice pentru un discurs electoral echilibrat.

'Expansiunea fenomenelor de propagare a ştirilor şi informaţiilor false, precum şi de simulare a susţinerii publice pentru o idee cu ajutorul roboţilor automatizaţi constituie vulnerabilităţi ale climatului de integritate aferent campaniilor electorale care urmează să se desfăşoare în anul 2024. Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă (...) a elaborat prezentul ghid care tratează recomandări minimale pentru identificarea şi combaterea efectelor ştirilor/informaţiilor false, verificarea veridicităţii surselor de informare şi promovarea unui climat de etică în contextul desfăşurării campaniilor electorale', a menționat AEP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel