Victor Ponta, primele declarații după ședința PSD

Victor Ponta
Victor Ponta

Este zi importantă în PSD. Dacă PNL a sărbătorit, PSD a luat primele decizii importante după eșecul de la alegerile prezidențiale 2014. 

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, la finalul CExN al partidului că prima decizie luată a fost aceea de a organiza forumurile principale de conducere ale partidului în primăvara lui 2015, cea de-a doua fiind legată de asumarea actului guvernării. Totodată, el a confirmat excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova.

DC NEWS vă va prezenta principalele declarații ale premierului Victor Ponta. 

- Am avut o primă întâlnire PSD după rezultatele la prezidențiale, o întâlnire tensionată, dar necesară pentru că am încheiat un ciclu complet electoral început în 2010. În calitate de lider al PSD, trebuie să îmi asum nu doar lucrurile bune, ci și înfrângerea din 16 noiembrie. 

- Le-am mulțumit tuturor pentru activitatea din acești cinci ani. Am mulțumit organizațiilor noastre și românilor care ne-au votat.

- PSD a pierdut pentru a treia oară alegerile prezidențiale.

- Noul proiect trebuie să țină cont și de realizări, dar și de cauzele reale ale eșecului de la prezidențiale. Dacă cineva spune că nu s-a greșit cu nimic... este o premisă pentru un eșec în viitor. Dacă înțelegem ce-am greșit, atunci ne vom face în continuare treaba pe scena politică.

- Prima decizie pe care am luat-o astăzi a fost aceea de a organizare forurile principale în primăvara anului viitor. În primăvara, nu doar se va alege o echipă de lideri, ci se va decide asupra noului proiect pentru următorii cinci ani.

- S-a decis că am primit un mandat foarte clar în 2012 de a guverna țara. Am avut rezultate bune, dar mai sunt multe lucruri de făcut. În formula nouă a USL, ne dorim să prezentăm în Parlament o formulă restructurată de Guvern. Am luat act de decizia UDMR, o respect, însă avem multe lucruri comune pe care trebuie să le continuăm. Vreau că continuăm să guvernăm bine cu o clară aplecare pe sănătate, educație și infrastructură.

- În ceea ce privește activitatea politică, dorim să relansăm proiecte importante pentru România, proiecte legate de descentralizare, dar și de modificare a Constituției. PSD are nevoie să vină cu un nou proiect politic până în primăvară: mă refer aici la schimbări de fond. Principalele acuzații pe care le-am primit au fost legate de comunism. Nu contează dacă eu la 42 de ani sunt comunist sau nu, contează cum mă văd ceilalți. 

- Suntem văzuți ca un partid corupt. Nimeni nu este protejat în fața acuzațiilor de corupție, nimeni nu e mai presus de lege.

- Nu ne aparține noua inițiativă legată de legea aministiei. Nu ne aparține. Nu cred că s-a schimbat ceva în poziția noastră. Trebuie să fim mai clari pentru a nu lăsa loc de interpretări. Imaginea legată de baronii locali trebuie schimbată dacă vrem să câștigăm alegerile prezidențiale.

- Imaginea de partid a baronilor este un lucru pe care, dacă nu îl schimbăm, poate vom câștiga alegeri locale, dar niciodată prezidențialele. Asta înseamnă un echilibru mult mai clar între aleși locali, parlamentari, miniștri.

- A fost o ședință dificilă. Pentru mine a fost un moment dificil. Voi încerca să fiu un premier bun care să ducă la sfârșit proiectele. Voi colabora cu președintele, cu Parlamentul. Votul din 16 noi este o lecție dureroasă pt mine. Din fericire, cei care pot să învețe din asemenea lecții, au o doua șansă. 

- După doi ani și jumătate în care nu am avut sprijin din partea președintelui, mi-aș dori ca toți cei care sunt aleși... să conlucreze pentru diverse proiecte.

- Am avut și o discuție legată de echipa cu care mergem mai departe. Îmi asum responsabilitatea că am pierdut, dar pentru că este o perioadă dificilă, e nevoie de o echipă de conducere care să fie cu adevărat unită. Trei dintre coelgii noștri au fost excluși. Așa s-a votat. În ceea ce mă privește, nu sunt sau poate nu am fost omul deciziilor radicale, motiv pentru care am plătit un preț pentru asta. Vanghelie, Geoană și Șova au primit o sancțiure de excludere din partid.

- Poate în 2019, dacă va fi și atunci să nu câștigăm alegerile, măcar să nu pierdem pentru că suntem considerați comuniști și baroni locali.

- Am dovedit că de fiecare dată, în mod democratic am respectat votul oamenilor. Am respectat și l-am felicitat pe Klaus Iohannis pentru votul din 16 noiembrie. Capacitatea noastră de a accepta apelurile democratice ne dă voie să ne gândim că putem în continuare să facem lucruri bune pentru România.

- În ceea ce privește majoritatea parlamentară, vom merge în formula USL, pentru a cere un vot, și vom prezenta bugetul pe 2015 în care nu există nicio mărire de taxe sau impozite, nu se schimbă cota unică. Acum s-a terminat campania, toată lumea înțelege că au fost acuzații de campanie.

- Tot ce a fost adoptat - indexare pensii, sănătate, alocații, sunt prinse în buget.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel