Tineri infectați cu HIV. Liana Velica, expert ARAS, trage un semnal de alarmă privind situația din România

Un tânăr cu HIV a anunţat pe Facebook că ar fi infectat cu acest virus un elev al Liceului "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, care la rândul său ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe colege de-ale sale. Un caz similar s-a înregistrat şi la Segarcea (Olt), unde un tânăr de 25 de ani a murit în 12 octombrie, iar după decesul acestuia s-a aflat că avea SIDA şi că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe tinere din oraş, care, la rândul lor, ar fi putut transmite apoi virusul HIV.

Am discutat despre aceste cazuri cu Liana Velica, expert ARAS, care a oferit pentru DC News mai multe explicații.

DC News: De ce au început să apară tot mai multe cazuri cu tineri infectați cu HIV?

Liana Velica: De fapt, au început să fie mediatizate mai puternic astfel de cazuri.

DC News: De ce se ajunge la astfel de situații? Tinerii nu mai sunt informați despre metodele de protecție?

Liana Velica: Este vorba despre mai multe lucruri. În primul rând, educație pentru sănătate se face în tot mai mica măsură. În al doilea rând, este foarte important ca informația să ajungă la tineri. Pe Internet găsești foarte multe informații, dar este important să o alegi pe cea corectă. În al treilea rând, accesul la materialele de protecție poate reprezenta o problemă.

DC News: Ce întâmpla la începutul anilor '90 comparativ cu ce se petrece în prezent?

Liana Velica: Și noi aveam campanii, dar erau campaniile unor organizații non-guvernamentale. Acest lucru înseamnă că aveau o capacitate redusă. Nu se reușea să se acopere toate școlile din toate satele, dar se întâmpla totuși ceva. În ultimii ani, programele organizaților non-guvernamentale s-au redus din cauza crizei financiare, din cauza intrării în UE, dar și din cauza slabei implicări a statului român în finanțare. Pe de altă parte, instituțiile publice nu au făcut programe susținute în direcția prevenirii îmbolnăvirilor. S-au concentrat pe urgență, mai precis pe tratamentul oamenilor care deja erau bolnavi.

DC News: Ce ar trebui făcut pentru ca numărul cazurilor tinerilor infectați cu HIV să se reducă?

Liana Velica: Trebuie să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă prevenire. Trebuie să acționăm înainte de a se produce, nu după ce intrăm în criză.

DC News: Mai este și cazul tinerilor care consumă droguri...

Liana Velica: Este un domeniu în care nu s-a intervenit suficient. Dacă în România, numărul consumatorul de droguri injectabile a scăzut, conform estimărilor, în rândul acestora, infecția cu HIV este din explozie. Dintre persoanele infectate cu HIV pe parcursul unui an, 30% s-au infectat prin consum de droguri. În urmă cu trei ani, procentul era: de 1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel