PLIC BANI MEDICI. Situație controversată: Pacienții AU VOIE să dea plicul, legal

Dare de mita
Dare de mita

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) interzice medicilor să primească plicul cu bani. Hotărârea este recentă. A fost publicată în Monitorul Oficial în 5 august, când a devenit și obligatorie.

Potrivit deciziei ÎCCJ (VEZI AICI), inițial, hotărârea părea a se aplica și pacienților. Însă, în România există o lege din anul 2003 cu privire la drepturile pacienților în care este scris clar că pacienții pot recompensa medicii. Este vorba despre Legea 46/2003, care prevede, la Articolul 34:

(1) Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze altfel decât prevad reglementarile de plată legale din cadrul unității respective.
(2) Pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii.

Sorin Paveliu, medic primar de boli interne, fost deputat, a declarat, pentru dcnews.ro, că medicul, din punct de vedere legal ar fi putut încasa plăți suplimentare, în baza legii pacientului, dacă acea lege ar fi avut norme sau dacă avea prevederi cu privire la medic, dar cum autoritățile nu stabilit norme clare, medicul este judecat la fel ca orice alt funcționar public. 

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, are o inițiativă ca din donațiile primite de medici de la pacienți, 70% să meargă la medic și 30% la instituția spitalicească. Însă, este doar o inițiativă aflată în dezbatere publică, în vreme ce hotărârea ÎCCJ a intrat deja în vigoare. Prin urmare, hotărârea ÎCCJ privește doar medicii, nu și pacienții. Astfel, pacienții ar putea da în continuare plicul, iar medicii pot doar să-și asume riscul să-l primească sau să-l refuze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel