ÎCCJ scoate medicii în stradă. 21.000 de medici vor salarii decente, nu plicuri

Medicii protestatari, care s-au aliat pe Facebook după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a încadrat la funcționari publici și le-a interzis să primească plicuri cu bani de la pacienți, s-au aliat într-o alianță care numără peste douăzeci de mii de membri.

"În urma sugestiilor primite din partea foarte multor membri ai grupului "Medici gata de greva generală", ajuns în prezent la peste 21.000 de membri, grupul de initiațivă a hotarat pe data de 17 august ca această mișcare spontană a cadrelor medicale să poarte numele de "Alianța medicilor pentru modernizarea în sănătate". Reactia cadrelor medicale a fost generată de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a decis că medicii sunt considerați funcționari publici după legea penală, făcandu-i astfel pasibili de închisoare dacă primesc o donație din partea pacienților" arată un comunicat de presă al Alianței Medicilor. 

Doctorul Coriu Letiția, a cărei scrisoare a generat reacția de protest pe Facebook, a declarat că "în ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sănătate și i-au dat în altă parte, asumând faptul că pacientul vine cu plicul la doctor. Existența <plicului> este un mod degradant atât pentru medic cât și pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o țară modernă, și care trebuie eliminat".

Doctorul George Ilie a adăugat: "Noi nu dorim să primim plicuri ori să se legalizeze șpaga. Dorim salarii decente, după măsura responsabilității pe care o avem față de oameni, și condiții optime în spitale să putem oferi un serviciu medical de calitate pacienților noștri".

Din România au plecat în ultimii patru ani șapte mii de medici, arată datele oficiale. Salariul unui medic rezident este de 1.600 de lei, iar al unui medic primar de 2.200 de lei.

După cum arată comunicatul, scopul Alianței Medicilor este să coalizeze cadre medicale și pacienți pentru modernizarea sistemului din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel