Ministrul Stanoevici, propunere pentru fiecare român din străinătate: Dați 1 euro pentru...

Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni, inspirat din campania de donații cu sloganul celebru „Dați 1 leu pentru Ateneu!”, propune românilor din afara graniţelor să doneze un euro pe an, într-un fond care ar urma să fie folosit pentru repatrierea decedaţilor sau pentru situaţii de urgenţă.


Ateneul Român a fost ridicat între 1886 și 1889, iar o parte din fondurile necesare construcției au fost adunate prin subscripție publică, la îndemnul„Dați 1 leu pentru Ateneu!”. 

După același model, ministrul Bogdan Stanoevici propune constituirea unui fond special în care fiecare român din străinătate să depună doar 1 euro pe an, din care s-ar putea finanța inclusiv repatrierea decedaţilor.

"Când s-a construit Atheneul Roman, fiecare cetățean a dat câte 1 Leu pentru finanțarea construcției. Si astăzi avem o perla arhitectonica de care suntem mândri... Dragii mei romani de pretutindeni, va dau o tema de gândire pe perioada vacantei: dacă fiecare roman din străinătate ar depune 1 Euro pe an (doar un an) intr un cont special, s ar putea creea un fond de rezerva din care s ar putea folosi diverse sume pentru platile necesare repatrierii decedatilor, sau pentru situații de urgentă... Faceți un calcul simplu si veți vedea ca acest cont special se va putea autoalimenta din dobânda anuală si va putea fi util pentru fiecare dintre voi la un moment dat... Ce înseamnă 1 euro pentru buzunarul fiecăruia??? Nu mare lucru. Dar cât de util ar putea fi pentru întreaga comunitate. Si asta ar însemna solidaritate între romanii de pretutindeni... Poate este o idee nebuna, dar poate ca este o idee buna... Ganditi-va... Aștept cât mai multe păreri sau idei... "HAI SA DAM MANA CU MANA / CEI CU INIMA ROMÂNA", este propunerea lansată pe Facebook de către ministrul Stanoevici.

Comentariile nu au întârziat să apară și deși multe dintre ele sunt apreciative, multe denotă că românii nu mai au încredere că acei bani nu ar căpăta alte destinații. 

Iată câteva dintre comentarii: "Ideea este buna , dar din experientele anterioare ,cu fonduri stranse pentru diverse scopuri umanitare , s-a vazut ca acesti bani au plecat aiurea".

"Eu zic ca ar trebui intai sa facem o lista cu toate problemele pentru care ar fi nimerit sa donam cate un euro...mortii ar sta cam pe la coada listei..."

"Bogdane, stiu ca gandul bun te-a manat sa vii cu o asemenea propunere insa cred ca momentul este foarte prost ales. Nu acest 1 euro pe an e problema. As da bucuros si 100 de euro pe an pentru asta. Insa cand vedem cu totii cate tunuri se dau, cata coruptie este in Romania, cum s-au cheltuit (=cum au disparut) bani bugetati pentru ceva ce nu s-a mai realizat... Cum poate fi vazuta cu ochi buni o propunere de "hai, donati voi" venita din partea unui ministru al Guvernului Romaniei. Bogdane, esti ministru acum! Esti ministru intr-o "piesa" ce se joaca in viata reala, de zi cu zi. In Romania sunt bani multi... multi... cu care nu se face ce trebuie facut pentru ca ajung in buzunarele unora sau altora. Eforturile tale trebuie sa fie indreptate catre acolo ci nu catre noi. As ajuta cu placere, din inima, dupa cum am spus, cu 100 de euro pe an. Dar doar dupa ce voi vedea ca, mai intai, romanii din Romania incep sa miste ei primii, incep ei sa se lamureasca ca ajutorul nu inseamna venitul studentilor straini in satele romanesti ca sa ajute ca constructia sau renovarea unei scoli in timp ce localnicii se uita la ei si-si dau coate si comenteaza cat de mari sau de mici sunt titele blondei cu tricou murdar. As da cu placere si dragoste, Bogdane. Dar as vrea sa vad, mai intai, ca guvernul Romaniei s-a pus pe treaba si a renuntat la discursuri patriotarde, la minciuni si la hotie, la promisiuni electorale si la aruncat cu nisip in ochi. Daca tu imi promiti asta, iti promit si eu acea suta de euro pe an. Eu ma tin de promisiuni. Anunta-ma dupa ce guvernul s-a pus pe treaba".

"Admirabila initiativa, minunat proiect....doar ca nu mai sunt vremurile acelea.....acum, banii vor ajunge in cu totul alte buzunare, asa cum au ajuns subventiile posdru pentru beneficiari, adica cel care organizase cursurile si-a deschis restaurant. Asta e romanica si asa se vrea sa fie. punct".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel