Gyorgy Frunda: cum vor vota maghiarii după ce Băsescu a respins-o pe Rozalia Biro

basescu udmr
basescu udmr

Traian Băsescu a obținut sprijinul electoratului maghiar atât la prezidențiale, cât și la referendum. Gyorgy Frunda explică DC News cum va afecta decizia de respingere a Rozaliei Biro relația lui Traian Băsescu și a partidului său cu maghiarii.

Gyorgy Frunda, un important membru UDMR, jurist de profesie, a pornit analiza sa de la constatarea că gestul lui Traian Băsescu depășește competențele președintelui.

-Președintele republicii nu poate face un examen de calitate profesională, ne-a declarat Gyorgy Frunda. Dacă vreau să pun la Cultură un inginer, îl pun! Este responsabilitatea mea și voi fi sancționat ca partid, dacă el nu face față. Nu e de competența președintelui, indiferent că e vorba despre o nominalizare UDMR sau a altui partid. Excede atribuțiile constituționale. Au fost miniștri foarte buni, dar care nu erau din domeniul pe care îl administrau. Ministrul Culturii nu trebuie să scrie ca Shakespeare sau Caragiale, trebuie să administreze un minister.

-Poate fi considerat gestul lui Traian Băsescu drept un atac la UDMR?

-Nu neapărat. E un atac la adresa oricărui partid și a situației politice, în general. Arată că președintele nu s-a schimbat, vrea să fie în joc, în loc să arbitreze sau, și mai grav, să facă și una și alta. Îl atacă pe dl. Ponta, de fapt, nu pe Rozalia Biro sau UDMR. Biro nu are niciun rol, e un instrument pe care îl folosește Traian Băsescu ca să-l atace pe premier.

-Îl ajută asta pe candidatul lui Traian Băsescu la prezidențiale?

-Pe oricine ajută Traian Băsescu, îl trage în jos. E un mare handicap să te susțină Traian Băsescu, care nu mai are capital politic, nici capital moral.

-Președintele Traian Băsescu se baza pe electoratul maghiar...

-Da, a avut câteva manifestări foarte OK. Îl cred, când spune că se simte bine în Secuime și că va merge acolo și după ce nu va mai fi președinte. A avut o atitudine mai amicală față de secuime. Astăzi, însă, membrii comunității maghiare sunt mai dezinteresați de politica de la București. Și de faptul că UDMR se vede mai puțin, apare mai rar la televizor.

-Asta nu e vina politicienilor români sau a mass media!

-Aveți dreptate, e vina UDMR.

-Va fi perceput gestul lui Traian Băsescu drept un afront de către maghiari?

-Maghiarii îl vor percepe ca pe un gest inamical, dar nu îi vor da o importanță foarte mare. Nu vor ieși în stradă, nu vor fi proteste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel