Daniel Zamfir și Bogdan Olteanu, război total. Care este cauza cutremurului din bănci

Legea dării în plată a dus la un șir lung de războaie între inițiatorul său, Daniel Zamfir, deputat PNL, și Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

Reprezentanţii BNR spun că în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică trecută de ProTv, viceguvernatorul Bogdan Olteanu nu s-a referit de duminică trecută de la "legea bail-în", ci a avut în vedere Legea nr. 29/2015 de aprobare a OUG nr. 113/2013, care transpune Directiva Europeană privind cerinţele de capital.

VEZI ȘI: Daniel Zamfir și Radu Soviani distrug comunicatul BNR

Reacţia BNR vine după ce iniţiatorul legii a declarat că "în timpul emisiunii "După 20 de ani", de la Pro TV, acelaşi domn Olteanu a recunoscut că NU din cauza Legii dării în plata vor mari băncile comerciale avansul, ci din cauza Legii Bail-în. Această lege e implementarea unei directive europene, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 şi care prevede că băncile pot confisca depozitele clienţilor de peste 100.000 euro pentru a evita intrarea băncii în faliment".

Oficialii Băncii Centrale spun că doresc să înlăture orice confuzii lansate public pe această temă, precizând că legea care transpune Directiva CRD IV solicită instituţiilor de credit să îşi organizeze întreag activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente şi sănătoase, cu cerinţele legii bancare, ale Regulamentului (UE) nr. 575/2013 şi ale reglementărilor emise în aplicarea acestora.

[citeste si]

'În cadrul emisiunii După 20 de ani difuzată de ProTV în data de 06.03.2016, cu privire la aspecte ce conduc la mărirea avansului de către instituțiile de credit, domnul Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, a avut în vedere Legea nr. 29/2015 de aprobare a OUG nr. 113/2013, act normativ care transpune Directiva Europeană privind cerințele de capital (CRD IV). Prin urmare, reprezentantul BNR nu a făcut referire la așa numita 'lege bail-in' (în fapt Legea nr 312/2015 privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit), cum se menționează în mod eronat în diferite publicații care au preluat comentariile inițiatorului legii privind darea în plată (deputatul Daniel Zamfir — n.r.) Precizăm că actul normativ de transpunere a Directivei CRD IV solicită instituțiilor de credit să își organizeze întreaga activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente și sănătoase, cu cerințele legii bancare, ale Regulamentului (UE) nr. 575/2013 și ale reglementărilor emise în aplicarea acestora. Stabilirea unui nivel crescut al avansului la credite corespunde acestor reguli și reprezintă un efect direct al eliminării de către legea dării în plată a tuturor garanțiilor aferente creditului, cu excepția ipotecii imobiliare', precizează banca centrală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel