Critici dure de la vârful BNR la adresa politicii fiscale a statului român

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României Bogdan Olteanu a criticat, marți, politica fiscală a statului român, pe care a catalogat-o ca fiind contradictorie, având în vedere că stimulează reinvestirea capitalului și, în același timp, retragerea de dividende.

"Politica fiscală a statului român mie mi se pare — hai să nu spun schizofrenică — să spun contradictorie. Nu poți în același timp să încurajezi și reinvestirea capitalului și retragerea dividendelor, ceea ce statul român face cu foarte mult entuziasm! Avem politici fiscale de încurajare a reinvestirii capitalului. Nu s-a dovedit până acum că au folosit la ceva. Chiar Ministerul Finanțelor constata că nu s-a folosit acea prevedere de scutire de impozit pe profitul reinvestit, o prostie susținută de 20 de ani în România în repetate rânduri și care, până la urmă, a fost adoptată prin lege. Vedem acum și practic că nu s-a folosit. Pe de altă parte, avem o politică extraordinară privitoare la retragerea de dividende cu impozite foarte mici, extrem de competitivă în Europa. Cred că statul român trebuie să decidă ce vrea! Vrea să încurajeze capitalizarea companiilor sau vrea să încurajeze ca poziția de antreprenor să fie mai puțin taxată decât poziția de angajat. Încurajăm antreprenorul sau compania?", a declarat Olteanu, într-o conferință pe teme de dezvoltare regională.

Citește și: Isărescu, semnal de alarmă: Nu am văzut niciodată atâtea pericole...

Potrivit acestuia, capitalizarea companiilor este absolut necesară pentru a se putea dezvolta, scrie Agerpres.

"Compania fără capitaluri nu poate lua credite și nu poate funcționa pe termen lung, chiar dacă antreprenorul, în 2008, a scos bani din companie și și-a luat barcă. Antreprenorul poate decide ce face, dar banii antreprenorului nu se confundă cu cei ai companiei și, dacă se mai face această confuzie multă vreme în România, o să rămânem tot o țară de buticuri, nu o țară de companii", a avertizat Bogdan Olteanu.

O altă modalitate de creștere a capitalurilor companiilor poate veni de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri care, în acest moment, nu funcționează.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel