Bombă în învățământul buzoian. "Cum puteți accepta o astfel de umilință?"

GETA BURDUCEA
GETA BURDUCEA

De câteva săptămâni, sistemul de învățământ buzoian stă pe un butoi de pulbere.

La concursul organizat de ministerul Educației pentru ocuparea postului de inspector general școlar, nici după a doua încercare, actuala deținătoare a funcției, Geta Burducea, nu a izbutit să obțină notă de trecere la proba scrisă. La ambele runde ale concursului respectiv, unul dintre contracandidații acesteia, învățătoarea Ionela Voicu, a promovat proba scrisă, fiind "trântită", în schimb, la proba CV-ului, la primul concurs, și la interviu, la cel de-al doilea.

În acest context, consilierul județean liberal Emilia Babiuc face un apel către toți dascălii buzoieni. Iată o parte din scrisoarea sa care a fost publicată în Opinia Buzău:

"Aspirația de a evolua este apanajul ființei umane. Nu ne mulțumim cu puțin. Nu acceptăm mediocritatea. Ne permitem dorința de a ne îmbunătăți existența. Luăm decizii potrivite acum, pentru ca prezentul de mâine să fie așa cum îl dorim. Adevărul oferă certitudini, dar noi, oamenii, de cele mai multe ori, avem nevoie de speranțe. 

(...)

Ce vedem, însă, în realitatea existenței noastre? Femei agresate și stigmatizate, statut social al femeii tributar cutumelor ce se bucură, de cele mai multe ori, de girul Bisericii, copii care nu mai merg la școală pentru că nu au cu ce să se încalțe, copii trimiși la muncă de tați pierduți în aburi de alcool, cetățeni umiliți public de către semenii lor, cu ajutorul mass-media, sub pretextul libertății de opinie.

Și toate acestea, pentru că avem o Educație care vinde dipome în locul uneia care crează valori, un sistem de Sănătate care vinde medicamente în locul unuia care previne boli, o legislație ambiguă și inaplicabilă, în locul bunelor practici internaționale ce pot fi puse în aplicare, o Justiție oarbă în locul uneia drepte.

(...)

În fața unei nedreptăți sistemice, guvernul și reprezentanții puterii reacționează sistemic de fiecare dată. 

Cerem tinerilor seriozitate, demnitate, cerem cadrelor didactice o pregătire temeinică și o dedicare în profesia lor - solicitări, de altfel, îndrep­tățite pentru formarea ­tine­rilor -, dar nu putem avea evaluări corecte ale candidațior la cea mai mare funcție din învățământul buzoian, cea de inspector școlar general, pentru simplul fapt că nu toți candidații sunt înregimentați politic în marea armată a Partidului Social Demo­crat. Este cunoscută, deja, buzoienilor afinitatea PSD pentru notele 4 și 5 și disprețul pentru notele de 9 și 10. Inversarea valorilor pentru PSD este evidentă.

Doamnelor și domnilor profesori și învățători, cum puteți accepta o astfel de umilință? Știți că după un compromis urmează altul, și apoi altul? Ce le veți spune la început de an școlar elevilor dumneavoastră? Fiți elevi de nota 5 sau fiți elevi de nota 10? Există pericolul ca elevii dumneavoastră să nu mai creadă în valorile pe care doriți să le promovați, atât timp cât fisura valorii în școala buzoiană s-a produs, făcând loc nonvalorii. Ce rămâne de făcut? Încă un compromis și încă unul?

Stimați profesori, aștept o reacție pertinentă de la învățământul buzoian pentru reabilitarea demnității noastre. Am încredere în forța dumneavoastră intelectuală".

VEZI ȘI: O nouă REVOLTĂ în învățământ. Reacția unei profesoare-EXCLUSIV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel