Alegeri Franța, alegeri Germania: viitorul Uniunii Europene, în opinia lui Cozmin Gușă

Cozmin Gușă a făcut o scurtă analiză a alegerilor din Franța și Germania, decisive pentru viitorul Uniunii Europene, într-o perioadă în care euroscepticismul este în creștere. În opinia lui Gușă, Angela Merkel va obține fără probleme al patrulea mandat, în timp ce în Franța, Francois Fillon ar fi favoritul pentru propunerea de președinte care i-ar surclasa pe Nicolas Sarkozy și Alain Juppe. 

Analistul politic a făcut un tablou complet al alegerilor din Germania şi Franţa, expunând principalele atu-uri ale candidaţilor, dar şi cele mai importante slăbiciuni şi impactul pe care aceştia îl pot avea asupra României.

Astfel, spune Cozmin Guşă, este o zi importantă, "atât pentru Franţa, cât şi pentru Germania, dar şi pentru comunitatea europeană, dar şi pentru SUA şi Rusia. În Germania şi pentru doamna Merkel, lucrurile s-au aşezat astfel încât nu se mai poate fără candidatura domniei sale pentru că în partidul dânsei nu are contracandidat şi este încurajată să candideze şi de slăbiciunea liderilor din stânga, din partidul social democrat, Sigmar Gabriel nefiind neapărat vreo lumină sau vreun tip carismatic. Angela Merkel va ajunge, astfel, la al patrulea mandat, fără realizări spectaculoase, decât realizearea firească a consolidării statutului de lider al UE al Germaniei, dar din pricina scăderii potenţialului francez.

Are câteva probleme doamna Merkel, partidul este la un scor destul de mic, cu 25% mai mic decât la precedentele alegeri, are probleme cu aliaţii creştin sociali, aripa din Bavaria a partidului de centru dreapta care o susţine pe doamna Merkel, dar chiar şi aşa, eu îi văd o aterizare lină în funcţia de cancelar, repet, pe acest soi de lipsă de candidaţi carismatici în Germania, o opţiune care place mult SUA şi americanilor, nu degeaba Barack Obama, urmând exemplul lui John Fitzgerald Kennedy de acum mulţi ani, şi-a declarat simpatia, nu a mai spus "Ich bin ein Berliner", ci a spus că este un mare susţinator al lui Merkel, de parcă asta ar conta".

Despre alegerile din Franța 

"Alegerile mult mai importante ale zilei, decizia de politică internă în Franţa, pe partea de centru dreapta şi care va influenţa extrem de mult chiar viitorul UE, e reprezentată de alegerile interne din acest partid din Franţa, unde candidează trei tipi care, doi dintre ei cu fostul statut de prim ministru şi al treilea cu fostul statut de preşedinte, polarizează într-un fel atenţia publică, nu pe cât ar trebui, dar o polarizează: Fillon, Juppé şi Sarkozy", a explicat Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

După părerea mea, surpriza este Francois Fillon, un om cu un parcurs fără accidentări, a fost mereu în prim plan, a fost un om respectat în partidul său, un tip pe care cei din dreapta franceză se puteau baza. Are o vârstă bună pentru politică, în jur de 60 de ani, este extrem de naţionalist, fiind pe placul francezilor pentru că nu laudă SUA, ba chiar, în ultimele apariţii am observat o apetenţă de a discuta pozitiv pentru o pace cu Rusia, dar probabil că asta o face din punct de vedere tactic, dorind să domolească atât avântul unor simpatizanţi ai lui Marine Le Pen, cât şi să fructifice într-un fel şi strategia lui Donald Trump", este de părere Cozmin Guşă. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel