Horaţiu Mălăele, George Ivaşcu şi Meda Victor au pornit într-o călătorie de 500 de kilometri şi au ajuns pe scenă, într-o Moldovă rusificată la fiecare colţ de stradă, scrie Au ajuns în Republica Moldova, prin vama Sculeni. Primul contact cu ţara: un drum ciuruit de gropi, case sărăcăcioase, pe stâlpi anunţuri în româneşte şi în ruseşte. Destinația finală: Bălţi. Actorii au căutat hotelul de două stele prin beznă, s-au rătăcit, au întrebat localnicii dar aceștia le-au răspuns în rusește. Până la urmă, au găsit hotelul.
După zece ore de drum, singurul restaurant pescăresc din zonă este complet gol, vineri seara, la ora 9, şi nici nu are peşte. O singură bucătăreasă le-a făcut rapid actorilor nişte fripturi.
În sală a fost frig, pentru că în Bălţi se face masiv economie la curent. De exemplu, aripile mai puţin folosite ale hotelului sunt lăsate în beznă totală. Mălăele și-a ads aminte cum a fost şocat, în India, de contrastul dintre sărăcie şi opulenţă., spunând că nu s-ar mai întoarce vreodată acolo. Taximetristul care i-a plimbat vreo două străzi pe Mălăele, Ivaşcu şi Meda Victor s-a făcut tot timpul că nu înţelege, deşi asculta un radio românesc. La sfârşit, întrebat dacă vorbeşte româneşte, „vorbesc limba moldovenească“, a răspuns şoferul.
Teatrul Naţional din Bălţi este o construcţie masivă, lăsată moştenire de sovietici, înainte de destrămarea URSS-ului. Teatrul are un aer trist, care aminteşte de prăbuşirea unei epoci. Cu o oră înainte de spectacol, oamenii sunt strânşi deja în faţa clădirii, aşteptând să intre în sala mare, de 584 de locuri. Scaunele au căşti, pentru traducere din româneşte în rusă.
Un spectacol profesionist.
Înainte de spectacolul „Podu`“, Mălăele şi Ivaşcu au verificat scena Teatrului Naţional din Bălţi şi au făcut câteva probe de sunet şi de lumină. Totul a fost în regulă. Au râs mult, au fost relaxaţi, sunt experimentaţi. Au jucat acest spectacol de peste 100 de ori, în România, în Canada, Israel, Germania şi în multe alte locuri.
Publicul răs cu poftă, toată lumea a aplaudat la final, toată lumea a fost fericită. La recepţia de după spectacol, directorul teatrului, Anatol Răcilă, i-a privit pe actorii români şi le-a spus entuziasmat: „Nu sunteţi fudui, asta e o chestie extraordinară!“. Mălăele, Meda Victor şi George Ivaşcu au făcut înainte de plecare poze cu trupa tânără a teatrului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu