Gorghiu: Mi-am asumat sprijinul pentru victimele infracțiunilor. Statul român nu putea rămâne pasiv!

Alina Gorghiu   Foto:  Crișan Andreescu
Alina Gorghiu Foto: Crișan Andreescu

Alina Gorghiu, ministra Justiției, a spus că s-a făcut un pas înainte în lupta împotriva criminalității organizate și a profiturilor ilegale asociate. 

„Un pas înainte în lupta împotriva criminalității organizate și a profiturilor ilegale asociate. O nouă directivă care stabilește norme minime la nivelul UE privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea și gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni în legătură cu o gamă largă de infracțiuni a fost publicată, astăzi, în Jurnalul Oficial al UE: DIRECTIVA (UE) 2024/1260. Ce cuprinde această directivă?

Mecanisme mai eficiente la dispoziția statelor membre. Confiscarea averilor nejustificate în cazul în care bunurile respective sunt legate de un act săvârșit prin intermediul unei organizații criminale și generează beneficii economice substanțiale.

Mă voi asigura că vom transpune directiva în legislația națională, în perioada imediat următoare.

Ministerul Justiției, prin ANABI, depune eforturi pentru: prevenirea criminalitățiiprotecția victimelor educație juridică prin acordarea de granturi (finanțări nerambursabilă) către ONG-uri.

Mi-am asumat, în mandatul la Ministerul Justiției, sprijinul pentru victimele infracțiunilor. Multe din victime sunt femei, sunt copii. Statul român nu putea rămâne pasiv! Accesul victimelor infracțiunilor la ajutorul financiar pentru a face față cheltuielilor imediate și urgente este esențial.

Este funcțional sistemul prin care victimele infracțiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente, sub formă de vouchere. "Programul anual al ANABI pentru acordarea de finanțărinerambursabile activităților nonprofit de interes general pe anul 2024 - Sprijin pentru victime și comunitate. Infractorii plătesc" este în etapa de analiză a propunerilor de proiecte depuse de ONG-uri.

Scopul programului este reutilizarea socială vizibilă și consistentă a produselor infracționale în scopul înlăturării efectelor negative ale criminalității asupra victimelor! Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate devine o instituție din ce în ce mai solidă.

Portofoliul ANABI este de aproximativ un miliard lei: 13.705 conturi, 245 de bunuri mobile, un stoc de marfă, mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro. Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un autovehicul şi este estimat la aproximativ 450.000 Euro”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel