Vasile Varga (PNL): "Măcel legislativ. PNL refuză să fie părtaş"

Vasile Varga, deputat PNL, consideră că 'asistăm la un măcel legislativ', la care liberalii refuză să fie părtaşi, având în vedere că actuala coaliţie de guvernare a reuşit să treacă prin Parlament o serie de prevederi care să îi scapă de dosarele penale.

'Asistăm la un măcel legislativ, la care PNL refuză să fie părtaş. După eşecul OUG 13/2017 şi în încercarea disperată de a-şi salva o serie de membri care au probleme cu legea, actuala coaliţie de guvernare a reuşit, sub masca unei proceduri aşa-zis transparente, să treacă prin Parlamentul României o serie de prevederi care să îi scapă de dosarele penale. Totul ambalat sub forma necesităţii de a pune în acord Codul de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale, cu Directiva Parlamentului European şi a Consiliului Europei privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, cu alte directive ale Parlamentului European şi decizii ale CEDO', se arată într-un comunicat de presă postat miercuri pe facebook de Vasile Varga.

Deputatul liberal a mai precizat despre coaliţia de guvernare că 'a fluturat pentru creduli tot felul de lozinci, aparent nevinovate, dar în realitate nu s-a limitat la modificările necesare şi de bun-simţ, ci a intervenit brutal în textele legii'.

Modificări cu dedicaţie

"Există câteva modificări, vizibil "cu dedicație" pentru unii membri ai PSD-ALDE, cu probleme penale:

– Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces;

– Instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi;

– Durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat;

– Denunțurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 1 an de la faptă

– Sintagma „indicii temeinice" este înlocuită cu forma în vigoare, „suspiciune rezonabilă" în cazul incompatibilității judecătorului, deși în rest, pe tot cuprinsul legii, s-a operat această modificare."

Refuzul de a vota

'Ca om care cunoaşte bine domeniul justiţiei, dar şi ca reprezentant al comunităţii brăilene în Parlamentul României, îmi pun fireasca întrebare: oare pentru o astfel de legislaţie penală au votat românii în 2016? În avalanşa de promisiuni pe care PSD le-a făcut la ultimul scrutin electoral, nu îmi amintesc să fi existat şi intenţia, transformată astăzi în faptă, de a modifica legislaţia, pentru ca liderii cu probleme penale să poată fi 'scăpaţi'. Atât eu, cât şi colegii mei din PNL, ne distanţăm de astfel de demersuri, nu suntem părtaşi la acest măcel legislativ pe care am refuzat să îl votăm şi, înainte ca legea să fie trimisă spre promulgare, o vom ataca la Curtea Constituţională', a încheiat Vasile Varga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel