Update: Casa Albă: Am anticipat mutarea asta/ Mesaje de la Josep Borell, Klaus Iohannis, Roberta Metsola, Jens Stoltenberg. Zelenski convoacă Consiliul de Securitate al Ucrainei

Fotografie creată de Aksonsat Uanthoeng, de la Pexels
Fotografie creată de Aksonsat Uanthoeng, de la Pexels

Uniunea Europeană reacţionează după ce Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Lugansk şi Donetk. 

UPDATE: Casa Albă a reacţionat cu privire la anunţul lui Vladimir Putin. 

"Am anticipat o astfel de mutare din partea Rusiei şi suntem gata să reacţionăm imediat. Preşedintele Biden va emite un ordin executiv care va interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare de către persoane din SUA către, din sau în aşa numitele republici independente Donetsk şi Lugansk. Acest ordin va impune şi sancţiuni celor care vor opera în acele zone ale Ucrainei. Vom anunţa şi alte măsuri cu privire la această încălcare gravă a acordurilor internaţionale de către Rusia. 

Să fie clar, aceste măsuri sunt separate şi vor veni în completarea măsurilor economice severe pe care le pregătim în coordonare cu aliaţii noştri, dacă Rusia va invada Ucraina", a transmis Casa Albă printr-un comunicat de presă. 

. ştirea iniţială - 

"Recunoaşterea celor două regiuni separatiste din Ucraina este o încălcare gravă a dreptului internaţional, a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a acordului de la Minsk. UE şi partenerii săi vor răspunde cu fermitate, unitate şi determinare în solidaritate cu Ucraina", a scris Josep Borell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, pe Twitter. 

Un mesaj identic a transmis şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola. 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj. 

"România condamnă recunoşterea de către Rusia a regiunilor Donetsk şi Lugansk ca independente. Această încălcare a dreptului internaţional trebuie să atragă un răspuns sever din partea comunităţii internaţionale. Susţinem cu fermitate suvernitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a scris preşedintele pe Twitter. 

Ulterior, Administraţia Prezidenţială a venit cu un comunicat oficial: 

"România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite", se arată în comunicat.

Primul mesaj de la NATO 

"Condamn recunoaşterea republicilor Donetsk şi Lugansk de către Rusia. Erodează toate eforturile pentru a rezolva acest conflict şi încalcă acordul de la Minsk. NATO susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Facem apel la Moscova să oprească acest conflict şi să aleagă calea diplomaţiei", a scris Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, pe Twitter. 

Ucraina a convocat Consiliul Naţional de Securitate 

Preşedintele Volodymir Zelenski a anunţat măsuri imediat după discursul lui Putin. 

"Având în vedere declaraţiile făcute la Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, am avut consultări urgente cu Emmanuel Macron şi Olaf Scholz şi am decis convocarea Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare", a transmis preşedintele ucrainean.

Mai mult, Zelenski a anunţat că a discutat deja cu Joe Biden, preşedintele SUA, dar şi că va avea discuţii şi cu Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Putin, declaraţii despre Ucraina

"Prin susținerea militară din alte țări Ucraina s-a pregătit de intervenții militare. În plus, știm că vor să aibă propriile lor arme nucleare.(...) Dacă Ucraina va avea aceste arme, situația în lume, în Rusia se va schimba categoric. Nu putem să nu reacționăm. Este o amenințare. (...) În ultimii ani, sub pretextul unor exerciții militare, aproape mereu au fost trupe militare NATO. SUA și NATO au venit pe teritoriul Rusiei, folosindu-l ca pe un teatru pentru posibile acțiuni militare. (...) În anii următori sunt programate alte astfel de exerciții comune. Este clar că NATO încearcă să își intensifice sub acest pretext prezența militară în Ucraina. (...) SUA a încercat să facă asta în Crimeea, dar nu i-a reușit pentru că oamenii s-au împotrivit.

Da, fiecare țară are dreptul să facă alianțe militare cu cine vrea, dar Ucraina are responsabilitatea să nu își asigure securitatea strategică amenințând alte țări. Intrarea Ucrainei în NATO este direct o amenințare pentru Rusia. (...) NATO încearcă să ne convingă că ei nu sunt o amenințare pentru Rusia, dar noi știm valoarea acestor cuvinte. (...) Spun ceva ce nu am spus niciodată.  Acum câțiva ani l-am întrebat pe Blinken cum ar fi dacă Rusia ar intra în NATO. Nu voi spune răspunsul complet, dar răspunsul SUA ne-a surprins. (...) Nu vreți să fiți prieteni cu Rusia, ok, dar de ce să ne faceți dușmani? (...) Intrarea Ucrainei în NATO este decisă, potrivit informațiilor noastre, este doar o chestiune de timp. Rusia este anunțată ca fiind principalul dușman al SUA și NATO, e scris în documente, iar pentru a se înlătura dușmanul, va fi folosită Ucraina.(...) Dezvoltarea unor baze NATO în Ucraina le va da puterea de a controla spațiul aerian, de a avea rachete în Europa și dincolo de Munții Ural", a transmis Vladimir Putin. VEZI DISCURSUL COMPLET AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel