Tudor Ciuhodaru cere butoane de panică în școli și spitale

Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru

Medicul și deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru, care a inițiat și legea prin care au fost interzise substanțele halucinogene denumite generic "etnobotanice", inițiază un proiect legislativ care vizează reducerea violenței în școli și spitale. El cere instalarea în aceste unități a butonului de panică destinat alertării autorităților. În urmă cu aproape o săptămână, Ciuhodaru a spus că inițiază și proiectul legislativ prin care taximetriștii să aibă un buton de panică, iar în expunerea de motive amintește mai multe cazuri în care șoferii de taxi au fost înjunghiați. 

Tudor Ciuhodaru spune  că butonul de panică permite, cu costuri minime, apelarea rapidă a seviciului 112. Astfel, este scurtat și timpul de intervenție a poliției, pompierilor, ambulanței. El subliniază că, implicit, sunt descurajate acte antisociale.  Datele statistice ale deputatului arată că 42 de violențe se produc zilnic în școlile din România. El adaugă că în spitale situația este similară, că medicii sunt amenințați, bătuți și chiar înjunghiați. 

Parlamentarul Tudor Ciuhodaru este de părere că dacă proiectul său va fi adoptat de Parlament, cu siguranţă se va reduce numărul de incidente neplăcute în şcoli şi spitale, întrucât acţionarea butonului de panică va duce la scurtarea timpului de interveneţie al poliţiei, pompierilor şi ambulanţei şi descurajează actele antisociale, scrie jurnalul.

În plus, oferă şi exemple de calcule statistice în sprijinul iniţiativei sale. “42 de acte violenţe au loc în fiecare zi în unităţile de învăţământ din Romania. Doar în 2012 s-au înregistrat la inspectorate şcolare 15.358 de cazuri de violenţă în şcoli. Cele mai multe cazuri de violenţă sunt în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Timiş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Bihor, Constanţa, Bacău, Prahova, Mureş, Hunedoara, Vâlcea, Sălaj şi Neamţ. Infracţionalitatea în şcoală îmbracă forme din ce în ce mai diverse: violenţa fizică (6.275 de acte de violenţă fizică uşoară, 143 de acte de violenţă fizică gravă). Încălcarea normelor convieţuirii sociale (2.509 cazuri), acte contra bunurilor elevilor (3.261 de înşelăciuni, tâlhării, distrugeri), acte împotriva libertăţii (1.603 de ameninţări, şantaje, lipsiri de libertate) sau acte contra sănătăţii publice (373 de cazuri de consum de alcool, deţinere, consum de stupefiante, trafic cu substanţe interzise)”, a spus Ciuhodaru.

Ca medic, deputatul ştie foarte bine ce se întâmplă şi la nivelul spitalelor. “În spitale situaţia este similară. În fiecare zi personalul medical este ameninţat, bătut sau chiar înjunghiat. Deseori există situaţii de risc ce ar putea fi descurajate sau rezolvate fără victime dacă poliţia ar fi mai rapid anunţata”, a mai spus politicianul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel