Tensiuni SUA - China. Casa Albă anunță un boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing

SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă, relatează AFP. 

Statele Unite ale Americii nu vor trimite niciun reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă de la Beijing din 2022 din cauza genocidului în curs şi a crimelor împotriva umanităţii în Xinjiang, a precizat Casa Albă.

'Şi pur şi simplu nu putem face aceasta'

Fiind prezentă, reprezentanţa diplomatică americană ar trata aceste Jocuri ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în pofida încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi a atrocităţilor Chinei în Xinjiang. Şi pur şi simplu nu putem face aceasta, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Ce a declarat Biden

Preşedintele american Joe Biden a declarat luna trecută că ia în considerare un astfel de boicot diplomatic pentru a protesta împotriva bilanţului negativ al Chinei în materie de drepturile omului, inclusiv pentru ceea ce Washingtonul califică drept un genocid împotriva unei minorităţi musulmane.

Politicienii americani ar trebui să înceteze să facă apel la un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a evita să afecteze relaţiile bilaterale, iar China va lua 'contramăsuri' dacă va fi necesar, a precizat luni Ministerul Afacerilor Externe chinez citat de Reuters, conform Agerpres.

UE şi SUA, puternic îngrijorate de China. Declarație comună

Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat zilele trecute, într-o declaraţie comună, puternica îngrijorare faţă de 'acţiunile problematice şi unilaterale' ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi de Est şi în Strâmtoarea Taiwan, informa Reuters. 

Declaraţia comună a fost dată publicităţii la încheierea discuţiilor de la Washington între secretarul de stat adjunct Wendy Sherman şi secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Stefano Sannino. Aceasta este cea de-a doua întâlnire în cadrul Dialogului SUA-UE privind China.

Părţile au evidenţiat importanţa menţinerii unor 'contacte permanente şi strânse privind abordările noastre respective, pe măsură ce investim şi ne dezvoltăm economiile, cooperăm cu China acolo unde este posibil şi gestionăm în mod responsabil concurenţa şi rivalitatea sistemică cu China'.

Abuzuri contra drepturilor omului

Potrivit comunicatului, cele două părţi au discutat despre abuzurile comise în domeniul drepturilor omului în China, inclusiv reprimarea minorităţilor religioase din Xinjiang şi Tibet, precum şi erodarea autonomiei în Hong Kong şi şi-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda schimbul bilateral de informaţii privind dezinformarea sponsorizată sau susţinută de China.

Subminează pacea şi securitatea

'Şi-au exprimat îngrijorarea puternică cu privire la acţiunile problematice şi unilaterale ale Chinei în Mările Chinei de Sud, de Est şi în Strâmtoarea Taiwan, care subminează pacea şi securitatea în regiune şi au un impact direct asupra securităţii şi prosperităţii atât ale Statelor Unite, cât şi ale Uniunii Europene', se mai spune în comunicat. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel