Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat joi, într-o declaraţie comună, puternica îngrijorare faţă de 'acţiunile problematice şi unilaterale' ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi de Est şi în Strâmtoarea Taiwan, informează Reuters.
Declaraţia comună a fost dată publicităţii la încheierea discuţiilor de la Washington între secretarul de stat adjunct Wendy Sherman şi secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Stefano Sannino. Aceasta este cea de-a doua întâlnire în cadrul Dialogului SUA-UE privind China.
Părţile au evidenţiat importanţa menţinerii unor 'contacte permanente şi strânse privind abordările noastre respective, pe măsură ce investim şi ne dezvoltăm economiile, cooperăm cu China acolo unde este posibil şi gestionăm în mod responsabil concurenţa şi rivalitatea sistemică cu China'.
Potrivit comunicatului, cele două părţi au discutat despre abuzurile comise în domeniul drepturilor omului în China, inclusiv reprimarea minorităţilor religioase din Xinjiang şi Tibet, precum şi erodarea autonomiei în Hong Kong şi şi-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda schimbul bilateral de informaţii privind dezinformarea sponsorizată sau susţinută de China.
'Şi-au exprimat îngrijorarea puternică cu privire la acţiunile problematice şi unilaterale ale Chinei în Mările Chinei de Sud, de Est şi în Strâmtoarea Taiwan, care subminează pacea şi securitatea în regiune şi au un impact direct asupra securităţii şi prosperităţii atât ale Statelor Unite, cât şi ale Uniunii Europene', se mai spune în comunicat.
Vineri, Sherman şi Sannino vor continua discuţiile legate de China cu consultări la nivel înalt consacrate regiunii indo-pacifice. Administraţia preşedintelui Joe Biden a subliniat importanţa colaborării îndeaproape cu aliaţii şi partenerii SUA pentru a contracara puterea în creştere a Chinei şi comportamentul său din ce în ce mai asertiv la nivel mondial.
Locuitorii oraşului chinez Harbin, care vor face dovada unui test pozitiv la COVID-19, vor fi recompensaţi cu 10.000 de yuani (1.569 de dolari, 1.386 de euro), au anunţat joi autorităţile locale pe site-ul de socializare Wechat, relatează EFE.
Potrivit datelor autorităţilor sanitare din Harbin, în ultimele 24 de ore, au fost detectate 3 cazuri de COVID-19 corelate cu noul focar izbucnit în oraşul Manzhouli, din provincia vecină chineză Mongolia Interioară, care acumulează deja 185 de cazuri active.
Decizia autorităţilor, care încearcă să 'blocheze canalele de transmitere a virusului', a atras atenţia internauţilor chinezi iar haştagul 'Harbin va recompensa cu 10.000 de yuani persoanele care efectuează un test cu rezultat pozitiv' a strâns deja peste 100 de milioane de vizualizări pe reţeaua Weibo, similară Twitter. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu