Tehnici de tortură din Evul Mediu prezentate în mod realist la Castelul Corvinilor

tortura
tortura

Mai multe scene de tortură, redate cu ajutorul unor manechine special construite, dar şi zeci de unelte folosite de călăii din Evul Mediu pot fi văzute în subsolul de cărămidă al Muzeului de Arheologie de la Castelul Corvinilor din Hunedoara, în cadrul unei expoziţii ce a fost deschisă miercuri şi care îşi propune să prezinte turiştilor o altă faţă a unei perioade de acum 500 de ani. 

Scaunul lui Iuda, Fecioara de Fier sau măştile încinse sunt doar câteva dintre aparatele pe care călăii le-au folosit în urmă cu sute de ani, iar acum replici ale acestora pot fi văzute în cele câteva săli ale expoziţiei "Ev Mediu- tortură şi execuţie". 

Atmosfera terifiantă este completată de luminile atent aşezate pentru a reflecta starea de groază a "victimelor", dar şi de sunetele care se pot auzi în subsol pentru a reda "strigătele de durere" ale celor schinjuiţi. 

"Expoziţia ilustrează modalităţile şi ustensilele de tortură, în general. Din cunoştinţele mele, firma care a amenajat această expoziţie a făcut o documentare privind ustensilele medievale, precum şi cadrul în care se desfăşura tortura. Acest subsol aduce cel mai mult cu locurile în care, în Evul Mediu, oamenii erau torturaţi pentru diferite infracţiuni sau pentru că se ocupau cu alte activităţi interzise- cum era cazul vrăjitoarelor", a declarat Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara. 

Printre scenele care pot fi văzute de turişti sunt cele în care se redă supliciul la care a fost supus Gheorghe Doja, trasul în ţeapă sau pe roată, ori cea în care un om este schinjuit alături de un călugăr, care-i citeşte o rugăciune. 

Patru luni de muncă

"Pentru amenajarea acestei expoziţii s-a muncit patru luni de zile, împreună cu mai mulţi specialişti în istorie, care ne-au ajutat la documentare. Colectivul de lucru a fost format din 20 de artişti plastici, iar rezultatul muncii noastre sperăm să placă turiştilor", a explicat Valentin Şoachete, directorul artistic al expoziţiei. 

În viziunea autorităţilor locale din municipiul Hunedoara, Castelul Corvinilor trebuie să se transforme într-un complex muzeal în care turiştii să aibă diverse posibilităţi de petrecere a timpului liber. De aceea, administraţia este deschisă şi iniţiativelor private, cum este cea care a organizat Expoziţia de tortură. 

"Încercăm să atragem şi iniţiativa privată în acest spaţiu al Castelului Corvinilor. Aici (în subsolul unde a fost organizată expoziţia, n.r.), era un depozit cu pietre, tablă, tot ce se găsea prin curtea castelului. Dacă aveai nevoie de ceva, coborai în beci şi-ţi luai de aici. Cred că este important să arăţi turiştilor mult mai multe lucruri, pentru a-i determina să se întoarcă la Castel. Trebuie să vii cu noutăţi, altfel nu ţii pasul, iar numărul vizitatorilor va scădea", a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu. 

Potrivit acestuia, numărul turiştilor care aleg ca destinaţie Castelul Corvinilor din Hunedoara este din ce în ce mai mare, în perioada celor patru zile prilejuite de minivacanţa de Sfânta Maria numărul vizitatorilor depăşind 20.000 de persoane. 

În opinia primarului, în viitor numărul vizitatorilor ar putea creşte la circa 500.000 pe an, o dată cu anul 2019 şi folosirea oportunităţii prin care Timişoara a fost declarată "Capitală culturală europeană", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel