Suplimentele de vitamina C pot provoca pietre la rinichi

Cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit, în urma unui studiu, că bărbații care iau regulat pastile de vitamina C prezintă un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi, scrie Agerpres.

Studiul cercetătorilor a fost publicat luni în JAMA Internal Medicine și arată că cei care folosesc suplimente cu vitamina C (1000 mg/pastila) sunt de două ori mai susceptibili să facă pietre la rinichi, decât cei care nu folosesc astfel de pastile. Cantitatea de vitamina C folosită este direct proporționată cu riscul dezvoltării unor pietre la rinichi.

Cercetătorii țin să atrag atenţia că administrarea regulată de multivitamine nu se asociază cu riscul de pietre la rinichi. Potrivit lor, atât doza, cât şi combinaţia de nutrienţi cu care este ingerată vitamina C sunt importante. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă au remarcat că nu există risc crescut de pietre la rinichi în cazul unei diete normale, cu aport de vitamina C din fructe şi legume.

Cercetările s-au bazat pe datele strânse de la un număr mare de persoane, care au fost ţinute sub observaţie în medie 11 ani. ”Dat fiind faptul că nu se cunosc pe deplin avantajele consumului unor mari doze de vitamina C sub formă de suplimente alimentare, cel mai înţelept lucru ar fi să nu se consume prea multe, mai ales dacă persoana respectivă a avut înainte pietre la rinichi”, explică şeful de cercetări Agneta Akesson, profesor asociat la Institutul Karolinska.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel