STUDIU Iaurt, importanță FABULOASĂ într-o dietă echilibrată

De peste 10.000 de ani, alimentele fermentate, precum iaurtul sau kefirul, sunt parte din alimentația umană.

În anul 1907, savantul Ellie Metchnikoff (Institutul Pasteur) publică o teorie potrivit căreia bacteriile lactice ar putea chiar prelungi viața, pentru că inhibă procesele de putrefacție a resturilor alimentare la nivelul intestinului, care genereaza compuși toxici, dăunători organismului. Este primul care a izolat bacteriile din iaurt. Mai multe studii indică un efect protector al consumului de lactate fermentate în contextul diabetului de tip 2.

Caracteristici diferențiatoare ale iaurtului

Iaurtul este un lactat similar cu laptele, dar are o serie de proprietăți unice. 

În urma fermentării și a rețetelor (ex: adăugare proteine din lapte), mulți nutrienți (proteine, riboflavină, bitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu)  sunt mai concentrați în iaurt decât în lapte (intre 20 si 100%).

Iaurtul și diabetul

Aciditatea iaurtului mărește biodisponibilitatea unor nutrienți, cum este calciul.

Fermenții, respectiv probioticele din iaurt, au efecte pozitive asupra sănătății. Fermenții au un dublu rol: digestia parțială a lactozei și furnizarea enzimei β-gal, care continuă descompunerea lactozei dupa consum.

Studiul EPIC-Norfolk, în care au fost intervievați 4000 de subiecți, urmăriți timp de 11 ani, publicat în 2014 în revista Diabetologia a ajuns la câteva concluzii interesante. Cei care consumă regulat produse lactate fermentate, cu conținut scăzut de grăsime (iaurt, brânză cottage, smântână), au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.  

Cei care consuma regulat 4-5 pahare de iaurt, săptămânal, au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Citește și: Zerul face minuni pentru sănătate

Iaurtul și menținerea unei greutăți corecte

Prevalența obezității din România este de 31%, iar a supraponderabilității este de 34% potrivit unui studiu PREDATORR.

Consumul de iaurt este asociat în cea mai mare măsură cu reducerea greutății, atât la femei, cât și la bărbați.

Alte studii au demonstrat că un consum intensiv de lactate, în paralel cu un regim restrictionat caloric, a condus la o scădere mai mare în greutate și în depozitul adipos, decât în cazul aceluiași regim fără consum de lactate.

Explicații posibile:

1. Impactul creșterii aportului de calciu asupra echilibrului energetic (aportul scăzut de calciu fiind factor de risc pentru obezitate)

 
2. Proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare și stimulează mecanismele reglatoare care semnalizează sațietatea. De asemenea, au și rol insulinotropic, afectând sistemul renin-angiotensină.

Microbiom, digestie și controlul greutății

Flora intestinală este larg recunoscută ca factor important pentru sănătate. Studii recente arată că aceasta influențează în bună măsură și depozitarea de energie, obezitatea și rezistența la insulină.

Diversitatea bacterială a microbiomului se corelează cu markeri ai bolilor metabolice și de obezitate.

Potrivit unui studiu din anul 2013, efectuat pe șoareci, privind reprogramarea microbială și efectul inhibitor asupra dietei vestice generatoare de obezitate a făcut o constatare uimtoare. Astfel, consumul de iaurt probiotic, împreună cu mese tip fast food, inhibă creșterea în greutate asociată vârstei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel