Specialiștii avertizează: Persoanele cu probleme de somn prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Oamenii de știință din SUA au descoperit că persoanele cu unul sau mai multe simptome auto-raportate de insomnie au un risc cu 16% mai mare de a dezvolta o afecțiune gravă, în comparație cu cei fără simptome.

 

Ei au spus că legătura a fost mai puternică la participanții sub 50 de ani, unde cei cu cinci până la opt simptome aveau un risc de aproape patru ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral, scrie The Guardian.

Echipa a spus că descoperirile, publicate în revista Neurology, sugerează că îmbunătățirea calității somnului, prin terapie, ar putea ajuta la reducerea acestui risc.

Autorul studiului, dr. Wendemi Sawadogo, de la Virginia Commonwealth University din Richmond și membru al Academiei Americane de Neurologie, a spus: „Există multe terapii care pot ajuta oamenii să-și îmbunătățească calitatea somnului, așa că determinarea cărei probleme de somn duce la un risc crescut de accident vascular cerebral poate permite tratamente sau terapii comportamentale pentru persoanele care au probleme cu somnul și, eventual, reducerea riscului de accident vascular cerebral, mai târziu în viață."

Cercetarea a implicat peste 31.000 de participanți, cu o vârstă medie de 61 de ani, care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral la începutul studiului și au fost urmăriți în medie nouă ani.

Participanții au fost întrebați cât de des li s-a părut dificil să adoarmă, dacă s-au trezit în timpul nopții în mod regulat, dacă au avut probleme în a se trezi prea devreme și a nu reuși să adoarmă și cât de des s-au simțit odihniți dimineața.

Scorurile au variat de la zero la opt, o notă mai mare însemnând simptome mai severe.

Cercetătorii au spus că au luat în considerare factorii care ar putea afecta riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi consumul de alcool, fumatul și nivelul de activitate fizică.

Pe parcursul a aproape un deceniu, au existat 2.101 cazuri de accident vascular cerebral: 1.300 cu unul până la patru simptome, 436 cu cinci până la opt simptome și 365 fără simptome.

Persoanele cu cinci până la opt simptome de insomnie au avut un risc crescut de accident vascular cerebral cu 51%, au spus cercetătorii.
Participanții sub 50 de ani care au prezentat cinci până la opt simptome au avut un risc de aproape patru ori mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome, au adăugat ei.

Între timp, persoanele în vârstă de 50 de ani sau mai mult, cu același număr de simptome, s-au dovedit a avea un risc cu 38% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu cei fără simptome.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel