Situația din Ucraina dăunează grav prețului la grâu. Adie un vânt de panică pe piață

Ucraina, unul dintre marii producatori de cereale ai lumii
Ucraina, unul dintre marii producatori de cereale ai lumii

Prețul grâului și-a continuat, miercuri, ascensiunea pe piața europeană, pe fondul agravării crizei dintre Rusia și Ucraina, doi importanți jucători pe piața produselor agricole. 

Ucraina și-a mobilizat miercuri rezerviștii și a cerut cetățenilor săi să părăsească Rusia, în timp ce spectrul unei invazii rusești devine tot mai presant. "De această dată, temerile privind izbucnirea unui conflict armat care ar bloca logistica ucraineană sunt cât se poate de reale. Dacă aceste îngrijorări se vor materializa, piața mondială va pierde una dintre cele mai importante surse de aprovizionare cu produse agricole", au declarat analiștii consultați de cotidianul francez Le Figaro.

Mai sunt și tarifele de transport pe Marea Neagră

"În acest moment, este destul de calm, fluxurile de mărfuri se derulează normal, dar nu este o normalitate firească. Investitorii sunt ușor panicați, pentru că, dincolo de multe altele, este de la sine înțeles că vor crește nu doar prețurile la cereale în ansamblul lor, dar și tarifele de transport pe Marea Neagră, cu repercursiuni generale”, au continuat experții Agritel.

Directorul grupului, Michel Portier, a adăugat că "Ucraina vine după un an record în ceea ce privește producția de cereale și de floarea-soarelui", iar anul acesta a devenit "al șaptelea cel mai mare producător de porumb și grâu și primul producător mondial de floarea-soarelui".

Și nu este vorba numai de grâu 

Dar, a continuat Portier, "locul ocupat de Ucraina la exporturi este mult mai important: țara se află pe locul patru la exporturile de grâu și porumb". În ceea ce privește Rusia, ea este cel mai mare exportator de grâu din lume.

Cu puțin timp înainte de ora prânzului, la Euronext, tona de grâu de morărit era în creștere cu 1,50 euro față de scadența din martie la 280 de euro, precum și față de scadența din mai la 286 de euro, pentru peste 19.800 de loturi tranzacționate.

Porumbul a crescut cu 2,75 euro pe scadența martie, la 264,50 euro, și a rămas neschimbat pe scadența iunie, la 262 euro, cu peste 2.500 de loturi tranzacționate.

Poate nu este nepotrivit de precizat că, pe piața materiilor prime, aurul, activul de refugiu în vremuri tulburi, a rămas stabil miercuri, menținându-se aproape de maximul ultimelor nouă luni atins în ultima ședință, cererea fiind contrabalansată de o creștere a randamentelor titlurilor de Trezorerie, ca urmare a primului val de sancțiuni impuse de SUA și UE împotriva Rusiei pentru trimiterea de trupe în estul Ucrainei.

Citește și Plafonarea prețurilor. Dragoș Frumosu: De la 1 mai, industria alimentară nu va mai funcționa deloc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel