Plafonarea prețurilor. Dragoș Frumosu: De la 1 mai, industria alimentară nu va mai funcționa deloc

Frumosu atrage atenția că vom mânca doar din import
Frumosu atrage atenția că vom mânca doar din import

Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA, a explicat de ce soluția plafonării prețurilor pe februarie și martie, plus o posibilă prelungire în aprilie, nu este una benefică pentru industria alimentară.  

”Pentru sectorul de morărit și panificație, plafonarea prețurilor la energie și la gaze naturale conduce la o recuperare a pierderilor într-un procent de 30%. Procentul mare, de 70% nu se acoperă de nici un fel. Și atunci, dacă ne gândim că și pe aprilie vom avea o astfel de situație, trei luni de zile cu pierderi de 70%, înseamnă că de la 1 mai nu mai funcționăm absolut deloc în ceea ce privește industria alimentară și vom mânca din import”, a atras atenția președintele SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu, într-o intervenție la postul de televiziune RealitateaTV. 

În același timp, el recunoaște că, într-adevăr, ”trebuie făcută o plafonare a prețurilor la energie și la gaze. Dar, din punctul meu și al nostru de vedere, ea ar trebui făcută la un anumit moment, să spunem 1 octombrie, pentru o perioadă mai lungă, timp în care Guvernul cu specialiștii lui ar putea să mai reabiliteze, dacă pot numi așa, sistemul energetic al acestei țări. 

Se vor închide unități, va crește șomajul 

Creșterea acestor prețuri la energie și gaze, la care adăugăm și combustibilul, pentru că discutăm despre transport și costul transportului pe kilometru, va conduce, în absența unor măsuri care, deocamdată sunt doar teoretice, pentru că practic nu am întâlnit absolut nimic care să redreseze situația, la închiderea unor procent mare, foarte mare de unități din industria alimentară, la creșterea numărului șomerilor, la um import tot mai mare de alimente. 

Dacă am ajuns într-o situație atât de critică și nu suntem în stare, deși nu cred că nu suntem în stare, să ajungem la un numitor comun, dacă nu vom reuși să luăm o decizie concretă, practică, înseamnă că lucrurile fie au scăpat de sub control, fie nu există un mediator, și aici mă refer la persoane premierului României, care să normalizeze situația”, a spus Frumosu. 

Citește și Facturi mari. Nicolae Ciucă, anunț în ședința de Guvern

Premierul, despre măsurile de protecție a populației

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul este aproape de finalizarea măsurilor de protecţie a populaţiei şi a economiei faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze, urmând ca acestea să fie anunţate joi, după o nouă întâlnire a comitetului interministerial pentru energie. 

"Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri la nivelul Guvernului pentru a continua măsurile de protecţie a populaţiei şi a economiei faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze. Am avut analize desfăşurate la nivelul Ministerelor Energiei, Finanţelor, Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi, desigur, întâlnirile şi discuţiile în cadrul comitetului interministerial. Am avut, de asemenea, întâlnire la nivelul coaliţiei. Măsurile fiind în principiu finalizate, mâine urmează să desfăşurăm o nouă întâlnire în cadrul comitetului interinstituţional, urmând ca apoi să comunicăm aceste măsuri, care, încă o dată, vin să asigure un set de mecanisme, astfel încât protejarea populaţiei şi a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp", a precizat șeful Executivului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel