Rusia neagă că ar fi manipulat datele antidoping şi speră să participe la JO 2020

Sebastian Florea / 07 noi 2019 / 16:39

Rusia nu a manipulat datele privind dopajul, aşa cum au acuzat agenţiile antidoping rusă şi mondială, a afirmat joi ministrul rus al Sportului, Pavel Kolobkov, care speră în continuare că ţara sa va fi autorizată să participe la Jocurile Olimpice de vară din 2020, informează APF.

"Nimic nu a fost eliminat. Experţii noştri afirmă că nu a existat ceva de genul acestea. Manipulările despre care vorbeşte şeful RUSADA (agenţia rusă antidoping), Iuri Ganus, nu există", a declarat Kolobkov, citat de agenţiile ruse de presă.

Acestea a adăugat că Rusia vizează trimiterea a aproximativ 400 de sportivi la Jocurile de la Tokyo, în timp ce ţara sa riscă o excludere de la competiţia olimpică.

La începutul acestui an, autorităţile ruse au transmis datele electronice ale controalelor către AMA/WADA, aceasta fiind o condiţie impusă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) pentru ridicarea suspendării acestei ţări.

În luna septembrie, însă, AMA a deschis o procedură vizând "incoerenţe" constatate în aceste date, o procedură care poate duce la noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Directorul Agenţiei ruse antidoping, Iuri Ganus, a declarat la sfârşitul lunii octombrie că se aşteaptă ca ţara sa să fie exclusă din competiţiile olimpice în 2020 şi 2022, denunţând rolul autorităţilor în falsificarea datelor transmise către AMA.

"Au fost mii de modificări, este foarte grav. Am fost trădaţi, este un fel de conspiraţie", a declarat Ganus citat de agenţia Interfax, subliniind că schimbările ar fi putut fi făcute pentru a-i proteja pe foştii sportivi ruşi care ocupă în prezent "posturi de conducere" în ţara sa.

Rusia a fost deja exclusă din mai multe competiţii internaţionale în ultimii ani, din cauza scandalului legat de dopajul instituţionalizat, declanşat în 2015.

Agenţia Mondială Antidoping poate interzice unei ţări să participe la Jocurile Olimpice, dar aceste sancţiuni vor fi, în final, examinate şi confirmate sau nu de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
AGERPRES