România, cel mai mare consumator de pâine din UE. În Danemarca e cea mai scumpă

Fotografie creată de Mariana Kurnyk, de la Pexels
Fotografie creată de Mariana Kurnyk, de la Pexels

Preţul pâinii se situează în România aproape la jumătatea mediei europene, mai exact la 56%, arată datele publicate vineri de Eurostat, Biroul European de Statistică. 

Cea mai scumpă pâine din Uniunea Europeană este în Danemarca.

Întrebat recent cât costă o pâine, în contextul creşterilor accelerate de preţuri din ultima vreme, premierul Florin Cîţu a răspuns că nu ştie, motivând că nu consumă pâine.

România este, însă, cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană: consumul mediu/cap de locuitor este de peste 90 de kilograme de pâine în ultimii 5 ani.

De asemenea, fabricarea pâinii a fost cea mai mare piaţă din industria alimentară din 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS): sunt peste 6.500 de companii care produc pâine şi prăjituri, iar cifra lor de afaceri totală a ajuns la 7 miliarde lei în 2020.

Mai mult industria pâinii este cel mai mare angajator din industria alimentară, cu 50.000 de locuri de muncă susţinute.

Preţul pâinii se situează în România aproape la jumătatea mediei europene, mai exact la 56%, arată datele publicate vineri de Eurostat, Biroul European de Statistică.

Cea mai scumpă pâine din Uniunea Europeană este în Danemarca, în vreme ce în Bulgaria şi Polonia preţul pâinii este la sub 70% din media europeană.

Pâinea, mai SCUMPĂ, în pofida recordului la producția de grâu. Popescu (ROMPAN): Noi suntem victime. Se va scumpi și BEREA

Aurel Popescu (ROMPAN) a explicat de ce se scumpește pâinea în România.

Deși România înregistrează în acest an un record la producția de grâu de la aderarea în Uniunea Europeană, pâine se scumpește. Cum se explică acest fapt? Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), a explicat din ce motive scumpește pâinea.

”Nu brutarii scumpesc pâinea. Noi suntem victime între prețurile de intrare - la materia primă, gaze, combustibil, forța de muncă - și marile lanțuri de magazine, care fac prețurile cum vor ele. În mare parte, anul acesta este cu totul și cu totul excepțional. Am o experiență de peste 30 de ani în domeniul morărit, panificație și comerț cu cereale și nu s-a mai întâlnit niciodată să ai cea mai mare producție la hectar și cel mai mare preț, cu circa 50 de euro mai mult decât în alți ani în timpul recoltării”, a spus Aurel Popescu (ROMPAN). Citiți continuarea aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel