Pâinea, mai SCUMPĂ, în pofida recordului la producția de grâu. Popescu (ROMPAN): Noi suntem victime. Se va scumpi și BEREA

Pâinea, mai SCUMPĂ, în pofida recordului la producția de grâu / Foto: Pixabay
Pâinea, mai SCUMPĂ, în pofida recordului la producția de grâu / Foto: Pixabay

Aurel Popescu (ROMPAN) a explicat de ce se scumpește pâinea în România.

Deși România înregistrează în acest an un record la producția de grâu de la aderarea în Uniunea Europeană, pâine se scumpește. Cum se explică acest fapt? Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), a explicat din ce motive scumpește pâinea.

VEZI ȘI: România, record la producția de grâu de la aderarea în Uniunea Europeană

Nu brutarii scumpesc pâinea. Noi suntem victime între prețurile de intrare - la materia primă, gaze, combustibil, forța de muncă - și marile lanțuri de magazine, care fac prețurile cum vor ele. În mare parte, anul acesta este cu totul și cu totul excepțional. Am o experiență de peste 30 de ani în domeniul morărit, panificație și comerț cu cereale și nu s-a mai întâlnit niciodată să ai cea mai mare producție la hectar și cel mai mare preț, cu circa 50 de euro mai mult decât în alți ani în timpul recoltării. 

Motivele scumpirii pâinii

Indiferent dacă e recolta mare, omul nu mănâncă 3 pâini în loc de una, restul merge la export de grâu. Prețul energiei electrice s-a dublat de la începutul anului, gazele s-au scumpit cu peste 30%. Când constați că ai costuri mai mari decât prețul la care vinzi, nu ai ce face decât să scumpești pâinea. Ministrul Agriculturii nu a mișcat un deget nici pentru agricultură, nici pentru industria alimentară. Orice scumpire de produs duce la o reducere a vânzării. Pâinea este un element social de care toată lumea ținea cont, mai puțin politicienii, în ultimul timp. 

În ultimii 7 ani, prețul grâului la recoltare era între 650-750 de lei pe tonă. Anul acesta a fost 3 zile 890 de lei, după care a crescut la peste 900 de lei și, în momentul de față, este 1.050 de lei pe tonă. Anul trecut a crescut prețul la acest nivel în septembrie-octombrie, din cauza secetei”, a explicat  Aurel Popescu la Realitatea Plus. 

Aurel Popescu a anunțat că se va scumpi și berea. ”Orzul are un preț cu 45% mai mare decât în anii anteriori.”, a precizat Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel