Roman Abramovici, acuzat că ar fi finanțat armata rusă

 Foto: Captură video Sky News
Foto: Captură video Sky News

Companiile deținute de miliardarul Roman Abramovici furnizează armatei ruse resurse de mai bine de un deceniu. Potrivit OCCRP (Centrul pentru Studierea Corupției și Crimei Organizate), în ciuda afirmațiilor privind utilizarea exclusiv pașnică a materii prime pentru producția de tancuri și explozibili.

Abramovici, printre alți oligarhi ruși, a ajuns pe lista britanică a sancțiunilor în martie. Londra crede că Evraz ar putea furniza oțelul produs Forțelor Armate Ruse. Compania, care are sediul în Marea Britanie, neagă că contractele guvernamentale pe care le-a încheiat ar putea fi în vreun fel legate de arme.

OCCRP, citând datele contractelor guvernamentale, susține că Evraz ZSMK a primit peste 2,8 milioane de dolari între 2015 și 2018 pentru livrarea de toluen de la o fabrică de stat care produce muniție și explozivi industriali.

În 2018, Evraz NTMK a furnizat Uralvagonzavod, care produce vehicule blindate pe lângă vagoane de marfă, cu oțel în valoare de 1,4 milioane de dolari. În 2016 și 2017, o filială Evraz a furnizat fabricii și zgură de vanadiu în valoare de 227.000 de dolari, folosită pentru aliarea oțelului în fabricarea armelor.

„Evraz furnizează infrastructură și produse de construcție numai pentru uz civil”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

După cum a menționat OCCRP, cel mai probabil, cooperarea companiei lui Abramovici cu armata va continua. Oțelul este utilizat pe scară largă pentru producția de arme rusești, deoarece este mai ieftin decât alte materiale. Potrivit informațiilor americane, producătorul de tancuri Uralvagonzavod a suspendat munca doar din cauza lipsei de componente.

În iulie, parlamentul rus a adoptat o lege prin care companiile precum Evraz nu au dreptul de a refuza să semneze contracte de furnizare a armatei. Muncitorii din producție pot fi obligați la ture de noapte, în weekend și, de asemenea, aceștia pot fi lipsiți de concediu, scrie The Moscow Times.

Rușii au repornit Nord Stream cu un debit de 40%. Riscul unei crize de gaze în Europa a fost înlăturat (deocamdată)

Întreținerea conductei care leagă Rusia și Germania a fost finalizată și debitele sunt de 40%, reducând în mod special stresul Berlinului care se temea de întârzieri în redeschidere, dacă nu de o oprire pe termen lung.

Planul de urgență al Comisiei UE de raționalizare a gazelor în cazul întreruperii aprovizionării din Rusia poate aștepta deocamdată, scrie Europa Today.

Nord Stream, gazoductul care leagă zăcămintele rusești de Germania, a început să furnizeze gaz după 10 zile de întreținere.

Berlinul și întreaga Europă se temeau că odată cu scuza lucrărilor, planificate de ceva timp, Kremlinul va întrerupe fluxurile pentru o perioadă mai lungă de timp, cu consecințe grave pentru aprovizionarea țărilor UE în pragul iernii. Risc care, deocamdată, pare să fie înlăturat.

Cu toate acestea, va dura ceva timp până când conducta va fi pe deplin operațională, iar volumele actuale de gaz, de 67 de milioane de metri cubi pe zi, sunt echivalente cu aproximativ 40% din capacitatea sa, după cum a clarificat operatorul german de rețea, Gascade. În orice caz, acesta este același nivel de pre-întreținere.

Vești bune vin și de la compania energetică Eni: care a anunțat că gigantul energetic rus Gazprom (același care administrează Nord Stream) va livra astăzi gaz într-o cantitate mai mare, de 36 de milioane de metri cubi, față de livrările zilnice de aproximativ 21 de milioane de metri cubi făcute în ultimele zile.

Pe de altă parte, se așteaptă livrarea unei alte părți fundamentale a conductei, o turbină care alimentează stațiile de compresoare, aflată în prezent în drum spre Rusia din Canada.

Nord Stream transportă gaze din Siberia în nordul Germaniei de unde este apoi exportat în diverse țări europene și transportă aproximativ o treime din cele 153 de miliarde de metri cubi de gaz achiziționați anual de Europa.

Închiderea fluxurilor de-a lungul acestei conducte ar avea repercusiuni puternice asupra Germaniei și, în cascadă, asupra altor țări UE. Și dacă Rusia ar opri toate livrările către Europa, riscul unei recesiuni pentru UE ar fi inevitabil deja în acest an, a raportat Comisia Europeană.  

Potrivit unui studiu al Agenției Internaționale pentru Energie, fără gazul rusesc, UE nu ar avea suficiente stocuri pentru a se pregăti pentru iarna viitoare și ar trebui să mizeze pe o reducere semnificativă a consumului de energie.

Din acest motiv, Bruxelles-ul a propus ieri statelor membre reducerea consumului de energie cu 15% începând din august și până la sfârșitul lunii martie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel