EXCLUSIV  Relicvar - Premieră. Ce găzduiește 'catacomba' de sub biserică. ”Totul în timp ce Occidentul transformă bisericile în galerii sau spații culturale...” / foto

Singura biserică construită în anii comunismului la Cluj-Napoca, biserica Sf.Ilie, găzduiește o nouă premieră.

 

 

În anul 2009 apărea la Cluj, la inițiativa Pr. Vasile Istrate ( absolvent U.A.D Cluj, pictură ) și a antropologului și muzeografului Florin Gherasim, prima galerie de artă contemporană aflată sub cupola unei biserici ortodoxe, Galeria Horeb, aflată la demisolul bisericii Sf. Ilie de pe Strada Târnavelor, Nr 4, din cartierul clujean Mărăști.

Prima galerie de artă contemporană, aflată la demisolul unei biserici ortodoxe

A urmat o serie de expoziții care au prezentat publicului iubitor de frumos pictură, sculptură, artă textilă și ceramică, icoană veche, fotografie, instalații și multimedia, având ca autori artiști prestigioși ai artei românești contemporane. Amintim pe Radu Șerban, Dorel David Morar, Marcel Lupșe, Silvia Radu, Silviu Oravitzan, Onisim Colta sau regretatul Marin Gherasim. Galeria a găzduit și două ediții ale Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj (secțiunea Tineri Artiști) precum și lansări de carte, conferințe sau proiecții de film.

Arta adusă acolo de unde a început...

Departe de gândul de a deturna sensul cultului ortodox sau de a seculariza credința, inițiatorii și-au propus ca, dimpotrivă, să refacă legătura originară dintre credință și actul artistic, dintre cult și cultură. Conștienți fiind că, așa cum spunea Horia Bernea, pictura (arta) este sora mai mică a misticii, arta a fost adusă acolo de unde a inceput, la subsolul unei biserici.

Aducerea artei dinspre centru în cartier, a avut și un rol educativ, în cei 10 ani de ființare formându-se un public constant și avizat. De asemenea, mulți intelectuali din zona culturală, artistică, au avut ocazia să-și învingă eventualele prejudecăți cu privire la Biserică. a declarat Pr. Vasile Istrate pentru DC News.

Punte între cult și cultură

În ultimul an galeria a trecut printr-un amplu proiect de renovare, întreg spațiul fiind regândit după toate cerințele unei galerii de artă contemporană. Amintim că biserica în care funcționează acest spațiu dedicat artei este ea însăși o biserică atipică, fiind singura biserică construită în anii comunismului la Cluj. Noua denumire a galeriei este RELICVAR, iar ținta este promovarea actului artistic inspirat și a artiștilor tineri dar și invitarea unor artiști consacrați de la care tinerii pot intui tainele actului artistic.

Relicvarul, în noua formulă, a fost inaugurat în 15 octombrie cu expoziția Rugăciuni înzidite un  proiect gândit de Vasile Istrate, care a îmbinat icoana veche de secol XVII – XVIII cu obiecte găsite pe șantierul bisericii (ready made) sau produse de autor din materiale neconvenționale (cărămidă, pâine, ceară, beton).

În prezent se poate vizita o expoziție de pictură – Ochii-n patru – având ca autori patru tineri pictori: Andrei Ispas, Mircea But și Lucian Popăilă de la Cluj (toți fiind doctoranzi UAD, Secția Pictură, Prof. Ioan Sbârciu) precum și Bogdan Vlăduță de la București (un artist deja consacrat). Căutând bucuria și simplitatea actului de a picta, cei patru au serioase legături în tradiție, asumându-și statutul de ucenici la marii maeștri ai artei universale.

”În timp ce Occidentul transformă bisericile în galerii sau spații culturale, fiind subliniată ruptura totală față de fosta identitate a clădirii, la Relicvar avem tocmai opusul: catacomba de sub spațiul liturgic devine punte între cult și cultură și loc al întâlnirii între oamenii care împărtășesc valori uneori divergente. Un loc de unde dialogul devine posibil. a concluzionat Pr. Vasile Istrate, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel