Reintegrarea profesională și socială a persoanelor cu Tuberculoză din România

tuberculoza
tuberculoza

În România, în fiecare zi se diagnostichează 55 de persoane bolnave de tuberculoză (TB) și 4 persoane mor din cauza acestei afecțiuni, iar la nivel mondial tuberculoza omoară și incapacitează mai mulți tineri decât o face orice altă boală infecțioasă.

Dintre persoanele afectate, 80% sunt apte de muncă – au între 15 și 45 ani, conform rapoartelor epidemiologice furnizate de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din București. Românii, în majoritate, nu știu cât de gravă este problema tuberculozei în țara noastră. Nu știu că se pot îmbolnăvi de TB doar prin simplul fapt că respiră, nu cunosc simptomele afecțiunii, nu știu că, diagnosticată și tratată corect, tuberculoza se vindecă, însă neglijată, cauzează decesul, și nu știu că bolnavii de TB aflați sub tratament sau vindecați nu sunt contagioși și nu transmit boala.

VEZI ȘI: Vezi cursul după care a învățat Adrian Năstase despre tuberculoză, în penitenciar. Verifică dacă știi să răspunzi la chestiona

Fundația Romanian Angel Appeal și Millenium Image&Communication Group au demarat, în primăvara acestui an, "Programul dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză". Programul își propune să înființeze primele servicii speciale din România de asistență psiho-socială, consiliere și orientare profesională, pentru persoanele afectate de TB, dar, în egală măsura, să informeze corect publicul general cu privire la tuberculoză și să diminueze gradul de discriminare și stigmă la adresa persoanelor cu TB, prin intermediul unei ample campanii naționale.

În cadrul programului:

• 4 servicii de asistență multidisciplinară pentru persoanele cu tuberculoză vor fi organizate în 4 regiuni ale țării (București, Argeș, Neamţ, Baia Mare)

• 1000 de anchete sociale vor fi efectuate pentru persoane afectate de TB și vor fi realizate 1000 de planuri de intervenție individualizate

• 1000 de persoane afectate de TB vor primi consiliere psiho-socială în cadrul celor 4 servicii de asistență multidisciplinară

• 1000 de pacienți și membri ai familiilor lor vor primi sprijin financiar pe perioada tratamentului

• 500 de persoane afectate de TB vor primi consiliere/orientare privind accesul pe piața muncii, iar 150 de persoane afectate vor primi instruire/cursuri de calificare/recalificare dar și subvenții pe toată perioada participării la cursuri

• 1 amplă campanie națională va fi desfășurată și va viza informarea populației generale cu privire la riscul îmbolnăvirii de TB, precum și reducerea stigmei și discriminării persoanelor cu tuberculoză.

"Sperăm ca eforturile noastre să fie doar începutul, iar serviciile de asistență multidisciplinară ce vor fi create în cadrul proiectului să fie replicate, prin implicarea statului, în cât mai multe unități de pneumftiziologie din țară. De asemenea, ne dorim ca modelele de bune-practici oferite de programul de consiliere psiho-socială, suport financiar și sprijin pentru recalificare și reinserție pe piața muncii pentru persoanele afectate de tuberculoză să fie transpuse în politici publice de sănătate și integrare în muncă" – Nicoleta Mănescu, Manager de proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel