Răspuns la amenințările războiului hibrid. Lider PSD, întâlnire la nivel înalt

A avut loc o întâlnire importantă pentru poziția strategică a României, ca parte din UE, în contextul unor amenințări regionale fără precedent. 

Ana Birchall a subliniat, la Conferința interparlamentară privind politica externă și de securitate comună (PESC) și politica de securitate și apărare comună (PSAC) de la Bratislava, că este necesară, astăzi mai mult ca oricând, o întărire a profilului strategic al Politicii Europene de Vecinătate şi, implicit, al Parteneriatului Estic”. Deputata PSD a opinat ”că este important să sprijinim în continuare parcursul european al statelor incluse în Parteneriatul Estic, cu precădere al celor mai avansate pe calea reformelor democratice, respectiv Republica Moldova, Georgia şi Ucraina”.

Securitatea cibernetică, unul dintre cele mai importante domenii de cooperare

Referitor la contextul de securitate regional, Ana Birchall a subliniat că ”O situaţie foarte relevantă pentru securitatea Uniunii Europene şi a Europei ca întreg este reprezentată de capacitatea noastră de a ne adapta nu numai la ameninţările şi crizele care se manifestă într-o manieră convenţională. Trebuie să fim capabili, în acelaşi timp, să oferim un răspuns adecvat şi ameninţărilor din sfera războiului hibrid, mai ales în contextul provocărilor existente astăzi în Estul Europei şi în regiunea Mării Negre în mod special. Acesta este şi motivul pentru care cred că securitatea cibernetică reprezintă unul dintre cele mai importante domenii în care este nevoie nu doar de îmbunătăţirea politicilor şi a cooperării la nivel european, ci şi de o cooperare strânsă şi îmbunătăţită cu NATO şi ONU”.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall, a subliniat că statele candidate la aderarea la UE trebuie să beneficieze de sprijinul statelor membre și instituțiilor europene pentru a demonstra caracterul ireversibil al parcursului european. 

La finalul conferinței a fost adoptată o declaraţie comună cu privire la temele dezbătute în cadrul sesiunilor de discuţii: ‘Rolul UE ca actor global’, ‘Cooperarea dintre UE şi statele din Balcanii de Vest’, ‘Priorităţile, perspectivele şi provocările din vecinătatea estică a UE’, ‘Identificarea unei abordări comprehensive a dezvoltării sustenabile şi a migraţiei’, precum şi ‘Carta Albă a Apărării ca prim-pas în vederea realizării unei Uniuni Europene a Apărării’.

Ana Birchall a declarat că, “aşa cum este specificat şi la nivelul declaraţiei comune adoptate la Bratislava, este foarte important ca Uniunea Europeană să îşi întârească rolul de actor global printr-o politică amplă şi comprehensivă atât de apropiere faţă de ONU, cât şi în ce priveşte cooperarea dintre UE şi statele partenere, cu precădere din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel