Prea multe accidente rutiere grave. UNTTR trage un semnal de alarmă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik / ASphotofamily
Foto cu rol ilustrativ: Freepik / ASphotofamily

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România trage un semnal de alarmă cu privirea la numărul ridicat de accidente rutiere grave din ultima perioadă.

Accidentele rutiere grave din ultima perioadă reflectă lipsa siguranţei rutiere pe drumurile din România, motiv pentru care transportatorii rutieri solicită autorităţilor acţiuni concrete, coordonate, cu caracter permanent, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

În context, transportatorii mai solicită alocarea de resurse în mod corespunzător tuturor autorităţilor care au un rol în aplicarea legislaţiei.

Printre măsurile solicitate de industria transporturilor rutiere se numără dezvoltarea infrastructurii rutiere şi alocarea de fonduri pentru construirea spaţiilor de parcare sigure şi securizate pentru camioane, precum şi transpunerea în legislaţia românească a normelor prevăzute de legislaţia comunitară privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească expeditorii, agenţii de expediţie, contractanţii şi subcontractanţii pentru nerespectarea legislaţiei din transport.

Totodată, transportatorii mai solicită transpunerea Directivei nr 2561/2022 privind calificarea iniţială şi formarea periodică a conducătorilor auto în ceea ce priveşte numărul de ore pentru formarea profesională, actualizarea cerinţelor minime privind calificarea şi formarea continuă şi a subiectelor care trebuie atinse în procesul de formare profesională.

De asemenea, pe listă se mai află şi măsurile de atenuare a crizei şoferilor profesionişti prin facilitarea angajării şoferilor extracomunitari la firmele româneşti de transport rutier şi modernizarea infrastructurii la punctele de trecere a frontierelor cu ţările UE şi non-UE, măsuri urgente de coordonare instituţională atât naţională, cât şi transfrontalieră pentru reducerea timpilor de aşteptare în frontiere şi fluidizarea traficului.

Transportatorii rutieri mai solicită accelerarea procesului de aderare la spaţiul Schengen.

"În lipsa unei abordări sustenabile, tragediile se vor înmulţi şi nu se vor reduce. Romania trebuie să treacă de etapa de capitalism sălbatic şi să abordeze calea sustenabilităţii pentru o dezvoltare sănătoasă", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii UNTRR au atras atenţia, de asemenea, asupra stării infrastructurii rutiere, a lipsei parcărilor pentru camioane şi a timpilor mari de aşteptare la frontiere, a crizei de şoferi profesionişti şi a lipsei de responsabilizare a expeditorilor care pun presiune pe transportatori.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel