Pelerinaj uriaș la Iași. Câți credincioși s-au închinat la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva

AGERPRES
AGERPRES

Potrivit jandarmilor, în cursul zilei de  miercuri s-au închinat peste 9.500 de persoane la racla Sfintei Parascheva.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă miercuri seara, în jurul orei 22,00, în Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Racla a fost scoasă în cursul dimineţii din Catedrala Mitropolitană spre închinarea credincioşilor, cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Pe parcursul întregii zile racla a fost aşezată într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Potrivit jandarmilor, în cursul acestei zile s-au închinat peste 9.500 de persoane. Din cauza pandemiei de coronavirus, Sărbătoarea Sfintei Parascheva, organizată de Mitropolia Moldovei, a fost anulată, aceasta trebuind să se desfăşoare în perioada 8-15 octombrie.

În acest interval, ar fi trebuit ca racla să fie aşezată în curtea mitropolitană spre închinarea pelerinilor. Ziua de 14 octombrie nu a fost lipsită de incidente. După slujba liturgică, pelerini veniţi din alte oraşe sau zone ale ţării au forţat porţile de acces în curtea mitropolitană şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

Forţele de intervenţie s-au retras, la raclă ajungând şi persoanele venite din afara Iaşiului. Astfel au fost ignorate măsurile Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se stipulează ca participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Timp de mai multe ore, reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău sau cei ai autorităţilor locale nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere cu privire la incident şi la decizia de a fi retrase forţele de ordine pentru a permite accesul la moaşte şi pelerinilor veniţi din afara Iaşiului.

Accesul persoanelor din alte localităţi a fost permis timp de mai multe ore. Numită în popor şi Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor săraci. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel