Pachetul SUA de ajutor extern, aprobat de Congres. 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A fost aprobat pachetul de ajutor extern al SUA.

Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari care include sprijin militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Se așteaptă ca președintele Joe Biden să semneze miercuri actul legislativ.

Congresul a susținut marți seară măsura adoptată sâmbătă de Camera Reprezentanților a SUA.

Aceasta include un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, despre care Pentagonul spune că poate începe să fie livrat către națiunea devastată de război „în câteva zile”.

Pachetul de ajutor extern a fost adoptat cu un vot bipartizan de 79-18.

Biden a salutat adoptarea într-o declarație făcută marți târziu, numind-o „o legislație esențială care va face ca națiunea noastră și lumea noastră să fie mai sigure pe măsură ce ne sprijinim prietenii care se apără împotriva teroriștilor precum Hamas și a tiranilor precum Putin”.

Mesaj întregii lumi

Liderul majorității democrate din Congres, Chuck Schumer, a declarat: „După mai mult de șase luni de muncă grea și multe răsturnări de situație, America trimite un mesaj întregii lumi: nu vă vom întoarce spatele”.

Congresul a adoptat un pachet de ajutor similar în februarie, dar un grup de conservatori care se opun unui nou sprijin pentru Ucraina a împiedicat ca acesta să ajungă la vot în Camera Reprezentanților.

Săptămâna trecută, democrații și republicanii din camera inferioară s-au unit pentru a ocoli această opoziție.

În cele din urmă, ei au convenit asupra unui pachet care includea ajutorul extern, o legislație pentru confiscarea activelor rusești deținute de băncile occidentale, noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Chinei și o dispoziție care va obliga compania chineză ByteDance să vândă aplicația TikTok.

Se așteaptă ca acest pachet să ofere un impuls semnificativ forțelor ucrainene, care au suferit în ultimele luni din cauza lipsei de muniție și de sisteme de apărare aeriană.

Reacționând la vot, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că acesta „consolidează rolul Americii ca far al democrației și lider al lumii libere”.

Marți, cel de-al doilea oraș din Ucraina, Harkov, a fost afectat, iar autoritățile au declarat că două persoane dintr-un cartier rezidențial au fost rănite.

Comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, Oleksandr Pivnenko, a declarat că se așteaptă la o încercare a forțelor rusești de a avansa în orașul din apropierea graniței dintre cele două țări.

Opoziția republicanilor

Sâmbătă, majoritatea republicanilor din Cameră au votat împotriva pachetului de ajutor extern.

Proiectul de lege s-a confruntat, de asemenea, cu rezistență din partea câtorva republicani din Congres, care s-au opus oricărui nou ajutor pentru Ucraina. Cincisprezece au votat alături de doi democrați - precum și de senatorul independent Bernie Sanders, care s-a opus furnizării de noi arme ofensive Israelului - împotriva proiectului de lege.

„A vărsa mai mulți bani în cuferele Ucrainei nu va face decât să prelungească conflictul și să ducă la mai multe pierderi de vieți omenești”, a declarat marți senatorul republican Tommy Tuberville.

„Nimeni de la Casa Albă, de la Pentagon sau de la Departamentul de Stat nu poate articula ce înseamnă victoria în această luptă”, a adăugat acesta.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a reacționat la vot mulțumind liderilor Congresului pentru „angajamentul lor de neclintit față de securitatea Israelului”.

„Israelul și Statele Unite sunt împreună în lupta împotriva terorismului, apărând democrația și valorile noastre comune”, a declarat el, conform BBC.

Tensiunile dintre Taiwan și China

O purtătoare de cuvânt a guvernului chinez a calificat ajutorul militar pentru Taiwan drept o „încălcare gravă a principiului 'one-China' (n.r. traducere: o singură China)”, care ar „trimite un semnal greșit forțelor separatiste pro-independență” din Taiwan.

„Îndemnăm SUA să ia măsuri practice pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu susține independența Taiwanului prin faptul că nu înarmează Taiwanul în niciun fel”, a declarat ea.

Taiwanul este o insulă autonomă și se consideră distinctă de China, dar Beijingul o consideră o provincie separatistă și speră să o readucă sub propriul control.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel