Deoarece consumatorii și prelucrătorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru nuci mai bune - în special pentru bomboane fine și alte delicatese - sunt necesare metode de testare pentru autentificarea fiabilă a țării de origine a fructului. Rezultatul unei cercetări a Universității din Hamburg, publicat în ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry, susține că, prin analiza cu RMN, s-ar putea realiza această identificare a originii.
Cercetătorii au analizat 262 mostre de nuci din diferite regiuni ale lumii și au extras metaboliții, pe care i-au identificat prin spectroscopia RMN de protoni. Spectrele au arătat că nucile provenite din diferite regiuni aveau diferite profiluri de metaboliți, anumiți compuși dovedindu-se a fi un caracter distinctiv pentru anumite zone.
De exemplu, cantitatea de betaină, derivat de aminoacid, a variat semnificativ în fructele cu coajă lemnoasă din diferite țări. Astfel, betaina ar putea fi un biomarker bun intr-un test viitor pentru a identifica sursa unui lot special de nuci, spun cercetătorii, potrivit acs.org.
Precizie de 96%
Pentru o determinare mai exactă, metoda RMN - care are o precizie de 96% - ar putea fi utilizată în combinație cu un test anterior, care a evaluat un alt grup de metaboliți din alune folosind cromatografie lichidă și spectrometria de masă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News