Oprea: România este interesată de atragerea cât mai rapidă a fondurilor norvegiene

Reuniunea Consiliului Spaţiului Economic European (SEE) de luni va pune accent pe evaluarea acordului între statele din acest spaţiu şi pe problematica schimbărilor climatice, iar, pentru România, importantă este accesarea cât mai rapidă a fondurilor norvegiene, a declarat, luni,  ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Oprea.

 'Prezidăm a 51-a reuniune a Consiliului Spaţiului Economic European. Este acel spaţiu unde Islanda, Lichtenstein şi Norvegia beneficiază de piaţa internă, de toate avantajele pe care le conferă piaţa internă. Este un mecanism care funcţionează de 25 de ani, de aceea astăzi, în afara plenarei, avem şi un moment festiv, un seminar privind aniversarea a 25 de ani de la intrarea în vigoare a acestui acord, acord care prin flexibilitate, funcţionează foarte bine şi este apreciat', a arătat ministrul. De asemenea, o altă temă importantă este cea a schimbărilor climatice şi implementarea acordului de la Paris.

'Vom avea un dejun de lucru unde, informal, vom aborda şi alte teme, cu miniştrii afacerilor externe din aceste ţări şi cred că discuţiile vor fi foarte bune şi productive, aşa cum ne-am obişnuit. Vom discuta despre relaţiile legate de Uniunea Europeană şi China şi dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii şi sigur că trebuie punctăm aici: ca urmare a eforturilor făcute de noi, ca miniştri ai comerţului, a produs deja rezultate faptul că se amână decizia de către preşedintele Trump cu 180 de zile, eu zic că este o etapă corectă şi evaluarea noastră a fost cea bună, în sensul în care, rămânând în dialog, putem să găsim împreună soluţia de a evita războiul comercial', a continuat Oprea.

În context, ministrul a subliniat că România este foarte interesată de atragerea fondurilor norvegiene cât mai repede. 'Ceea ce ne interesează pe noi sunt fondurile norvegiene, mecanismele financiare care sunt în spatele acestui Consiliu al spaţiului economic european şi aşteptăm să fie cât mai repede şi aceste fonduri la dispoziţia noastră. Sunt încă discuţii, însă noi, România, am făcut paşii necesari şi cred că într-adevăr şi fondurile norvegiene pot să contribuie la coeziune. Să nu uităm că prioritatea principală, motoul preşedinţiei noastre este coeziunea, o valoare comună europeană şi inclusiv fondurile norvegiene sunt cele care aduc coeziune în interiorul Uniunii Europene', a mai spus Oprea.

Romania este al doilea beneficiar ca valoare şi primul semnatar al memorandumurilor de înţelegere pentru perioada 2014-2021, cu un total de 500 de milioane de euro. Oprea a adăugat că, fiind vorba de trei state care nu sunt membre UE, consiliul va avea un format specific de lucru ales cu aceste state. Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunind statele membre UE şi cele trei state AELS - Islanda, Liechtenstein şi Norvegia - într-o piaţă unică, denumită 'Piaţa internă'. Acordul SEE garantează drepturi şi obligaţii egale în cadrul Pieţei interne pentru persoanele fizice şi operatorii economici din SEE. De asemenea, prevede încorporarea legislaţiei UE care reglementează cele patru libertăţi - libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalului - în toate cele 31 de state SEE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel