OMS consemnează progresele înregistrate în lupta împotriva fumatului, dar îndeamnă guvernele să implementeze măsuri suplimentare

Au fost înregistrate progrese reale în lupta împotriva fumatului şi a consumului de tutun, însă guvernele trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe cei 1,1 miliarde de fumători la nivel global să renunţe la tutun, a precizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Consumul de tutun s-a redus proporţional în majoritatea ţărilor, a menţionat OMS într-un raport, dar creşterea populaţiei înseamnă că numărul persoanelor fumătoare rămâne în continuare ridicat. Circa 80% dintre cei 1,1 miliarde de fumători din lume trăiesc în ţări sărace sau cu venituri medii. 'Renunţarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care o persoană le poate face pentru sănătatea sa', a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Potrivit acestuia, guvernele care au introdus politici anti-fumat precum majorarea taxelor la ţigări şi interzicerea reclamelor la tutun oferă instrumentele practice care îi ajută pe oameni să renunţe la acest obicei, prelungindu-şi astfel durata de viaţă cu mai mulţi ani.

Fumatul şi utilizarea altor produse din tutun provoacă moartea a peste 7 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global, potrivit celor mai recente date OMS. Multe dintre aceste decese au drept cauze boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale sau alte afecţiuni, dar şi cancerul de plămâni sau alte tipuri de cancer. Potrivit raportului OMS, circa 5 miliarde de persoane trăiesc în ţări care au introdus restricţii privind fumatul, avertizări vizuale pe pachetele de ţigări sau alte metode eficiente de a ţine sub consumul de tutun sub control, iar numărul acestora este de patru ori mai mare decât în urmă cu un deceniu. Cu toate acestea, multe ţări nu implementează încă în mod adecvat strategii referitoare la consumul de tutun, se mai spune în raport.

OMS îndeamnă guvernele să depună mai multe eforturi pentru a introduce setul de şase măsuri-cheie anti-tutun denumit MPOWER, care includ asistenţă gratuită pentru persoanele care doresc să renunţe la fumat, protejarea împotriva fumatului pasiv, avertizări vizuale referitoare la pericolele fumatului, taxe mai mari pentru produsele din tutun şi restricţionarea publicităţii la tutun. Raportul a constatat că 36 de ţări au introdus una sau mai multe măsuri din setul MPOWER la cel mai înalt nivel.

Doar 23 de ţări au implementat, la cel mai înalt nivel, strategii de sprijin pentru persoanele care doresc să renunţe la fumat, în timp ce 116 ţări acoperă total sau parţial costul programelor de renunţare la fumat, iar 32 oferă servicii în acest sens, dar nu acoperă costurile. Mai mult de jumătate din populaţia lumii - 3,9 miliarde de persoane din 91 de ţări - au acces la pachete de ţigări sau la produse din tutun pe care au fost implementate avertizări grafice referitoare la pericolele fumatului, mai precizează raportul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel