Mulți oameni se feresc să se căsătorească în luna mai pentru că există superstiția că mirii nu vor avea viață lungă împreună. Se spune că tinerii căsătoriți în luna mai se vor despărți. Dar atenție! Aceasta este o superstiție de care absolut nimeni nu ar trebui să țină cont. Preoții chiar recomandă oamenilor să se căsătorească în mai.
Pr. prof. dr. Nicolae Necula a spus că: ”Există o părere foarte răspândită după care în luna mai nu este bine să se facă nunți, cununii sau căsătorii, înțelegând prin aceasta și căsătoria civilă și slujba religioasă. Despre aceste căsătorii se spune că nu durează, "nu țin", se desfac sau se destramă. Totuși, din punct de vedere teologic sau bisericesc (canonic) nu există niciun fel de referire la asemenea subiect. Conform poruncii a noua a Bisericii, există zile precise în care nu se fac nunți în timpul unui an bisericesc.
Aceste zile sunt legate de perioade importante ale anului bisericesc, care se referă fie la zile de post, fie la marile praznice împărătești. Astfel, nu se fac nunți în următoarele zile din timpul anului bisericesc:
- în cele patru posturi de peste an: al Paștelui, al Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli, Postul Maicii Domnului;
- în zilele de miercuri și vineri din timpul anului, fiind zile de post;
- în zilele de 14 septembrie - care este Ziua Crucii -, și 29 august, care este Sărbătoarea Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, prăznuite mereu cu post;
- În "săptămâna brânzei" (săptămâna albă), adică cu șapte zile înainte de Postul Paștelui;
- În "săptămâna luminată", adică între Paști și Duminică Tomii, în Duminică Rusaliilor, în ajunul și în ziua tuturor praznicelor împărătești și în perioada dintre Crăciun și Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie).
A face nunți în zilele de post înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericești. De aceea, asemenea legături nu sunt durabile”.
Nu există niciun temei teologic, canonic sau liturgic care să ne oprească de la săvârșirea nunții în această perioadă. De aceea, absolut toți preoții o săvârșesc fără niciun fel de teamă de nerealizare. ”Să ne ferim să săvârșim nunta în perioadele interzise de Biserica, pentru motivele serioase pe care le-am amintit, și nu pentru un motiv care s-a impus mai degrabă ca o superstiție decât ca o tradiție sănătoasă și sfântă”, conform Crestinortodox.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News