NOUĂ conducere USR. Teodorescu: Provoacă scandal și recurg la excluderi pentru a-și ascunde ilegalitățile

14 ian 2017 / 09:34

Mai mulți scriitori au fost excluși miercuri, 11 ianuarie din Uniunea Scriitorilor din România, după ce au participat la o adunare generală în care l-au ales drept lider pe Cristian Teodorescu. De altfel, 17 scriitori au fost dați afară din USR în ultimul an.

Fostul președinte al Uniunii, Nicolae Manolescu, a spus că autorii sancționați au încălcat Statutul și, dacă va fi cazul, va face plângere penală.

Cristian Teodorescu, în replică, l-a acuzat pe Nicolae Manolescu de ilegalități.

"Jurnaliștii care iau de bune ceea ce le spune N.Manolescu, fostul președinte al Uniunii Scriitorilor, vorbesc despre un scandal în USR. Unii dintre ei cred că există două uniuni ale scriitorilor paralele. Nu e adevărat, la fel cum nu e adevărat că unii ar fi adevărații, iar alții pretinșii lideri ai USR. După ultimele două adunări generale ale membrilor Uniunii există o singură conducere a USR. Și ea nu-l are în frunte pe N. Manolescu.

În ce ar consta însă acest așa-zis scandal? În faptul că scriitorii din Grupul de Reformă al Uniunii vor ca asociația din care fac parte să respecte legile în vigoare? E scandalos că acești scriitori fac adunări generale, așa cum scrie în Legea asociațiilor și fundațiilor din România? Sau e inexplicabil de ce N.Manolescu îi amenință sau îi șantajează pe membrii USR pentru a nu participa la aceste adunări pentru a nu afla că Manolescu și echipa sa de realeși îi îndeamnă pe scriitori să încalce legile în vigoare?

Dacă azi în România respectarea legilor înseamnă să provoci scandal, așa cum vrea să dea de înțeles N.Manolescu, cel care îi exclude din USR pe scriitorii care nu se lasă înșelați de un statut care încalcă grosolan și riscant pentru viitorul acestei uniuni, ci iau în serios Legea asociațiilor și fundațiilor din România, atunci aș admite că noi sîntem scandalagii. Cum nu e cazul, îi acuz pe N.Manolescu și pe ceilalți baroni ai literaturii române că provoacă scandal și recurg la excluderi din USR pentru a-și ascunde ilegalitățile", a spus Cristian Teodorescu.

VEZI ȘI: USR poate fi desființată de orice român. Florin Iaru: Situație paradoxală. Vor să moară cu Uniunea de gât