EXCLUSIV  USR poate fi desființată de orice român. Florin Iaru: Situație paradoxală. Vor să moară cu Uniunea de gât

Un grup de 24 de scriitori din România s-au strâns, în 7 ianuarie, într-o Adunare Generală și au adoptat mai multe măsuri, printre care o nouă conducere. USR susține că nu a convocat nicio astfel de adunare și-i acuză pe cei care au participat de un fapt grosolan, cu atât mai mult cu cât vorbim despre persoane excluse din USR. Prin urmare, Consiliul USR a invalidat astăzi Adunarea Generală. Scriitorul Dan Mircea Cipariu, vicepreședintele USR, atrage atenția că respectiva adunare nu a fost invalidată de nicio instanță. 

DCNews l-a contactat pe poetul Florin Iaru, ales vicepreședinte al USR la Adunarea Generală din 7 ianuarie 2017.

Amenințați cu excluderea din cauza întrebărilor

Florin Iaru a spus, pentru DCNews, că ”în urmă cu aproape doi ani, după un premiu Eminescu pe care unii scriitori l-au considerat acordat ilegal, au existat din partea a cinci, zece, cincispreze, douăzeci de scriitori o serie de întrebări față de Uniunea Scriitorilor din România. La întrebări fie nu s-a răspuns, fie au fost date răspunsuri în sensul amenințărilor cu excluderea. Printre ei, am fost și eu și alți membri ai USR. La începutul anului 2016, am fost dați afară din USR.

”Am hotărât să salvăm USR”

Noi, cei care am făcut aceste contestații, am constatat că actele USR nu sunt în regulă. De exemplu, USR nu este înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, nu există o listă a membrilor, o Adunare Generală anuală, conform legii. În urma acestor constatări, pentru că legea spune că orice organizație de interes public poate fi contestată de orice cetățean al României în clipa în care nu îndeplinește condițiile legii, am hotărât să salvăm USR, organizând Adunarea Generală, pe care noi o cerusem cu un an de zile înainte conducerii USR, conform legii. Nu au vrut să dea curs acestei Adunări Generale, care ar fi rezolvat o sută sau o mie de probleme.

Excluși după adunare. USR poate fi desființată de orice român

În urma convocării, am fost excluși și toți cei care ar fi vrut să participe la acea adunare au fost amenințați cu excluderea. Noi nu ne considerăm excluși, am întreprins niște acțiuni în justiție. USR, prin reprezentanții săi, a întreprins și ea niște acțiuni în justiție împotriva noastră. Adevărul a fost când de-o parte, când de alta, dar încetul cu încetul, lucrurile s-au lămurit: USR nu este legal constituită, nu au nici măcar o listă de membri fondatori, nu există în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, nu și-a ținut Adunările Generale, conform legii, și poate fi desființată la cererea oricărui cetățean din România. Noi nu am vrut lucrul acesta. Din cauza asta am mai organizat o Adunare Generală ordinară, anul acesta pe 7 ianuarie. Încetul cu încetul, cei care sunt în USR și o conduc, după părerea noastră, ilegal au luat hotărârea de a-i exclude pe toți ceilalți care sunt acolo. Vă pot da câteva nume: eu, Cristian Teodorescu, Dan Mircea Cipariu, Paul Vinicius, Dan Iancu, Mugur Grosu, Radu Andronescu. Sunt mai mulți scriitori care au hotărât că nu se mai poate continua în ilegalitate, că toate lucrurile trebuie puse la punct. 

De unde a început scandalul

Toată această poveste pornește de la modificarea ilegală a statutului scriitorilor, care prevedea că niciun membru al USR nu poate fi ales de mai mult de două ori într-un post. A fost modificat abuziv, astfel încât domnul Nicolae Manolescu să fie președinte și a treia oară și a patra oară, într-un număr nelimitat de mandate. 

Unde se va ajunge

La această Adunare Generală am făcut o listă a membrilor fondatori, am cerut înregistrarea în Registrul Asociațiilor și Fundaților, am făcut tot ceea ce cere legea pentru ca USR să poată trăi. 

Domnul Mârza, membru fondator și președinte al unei asociații- Uniunea Artiștilor Plastici din România- a întreprins o acțiune în justiție împotriva tuturor, tuturor uniunilor de creație din România, afirmând că nu sunt conform legii. O să râdeți, are dreptate. 

[citeste si]

În încercarea disperată de a mai salva ce se poate salva din USR, am făcut această adunare încercând să o aducem în legalitate. Situația paradoxală, e că cei care ocupă USR nu vor să asculte acest lucru și vor să moară cu Uniunea de gât, adică ori ei, ori restul lumii. 

Suntem singurii care încercăm să salvăm USR de la desființare. Oricine poate cere rezilierea acestei asociații pentru că ea nu răspunde legii. 

Toți pensionarii acestei Uniuni și-ar pierde drepturile dobândite în mod legal.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel