Care este miza disputei din USL pe referendumul privind Constituția

Ponta Antonescu
Ponta Antonescu

Decizia Curții Constituționale a României de respingere a sesizării președintelui Traian Băsescu cu privire la pragul referendumului a mulțumit USL-ul, dar a reușit, în același timp, să stârnească neînțelegeri între PSD și PNL. Social-democratul Ioan Chelaru vorbește despre organizarea referendumului privind modificarea Constituției pe 30 noiembrie, simultan cu primul tur al prezidențialelor. Liberalii nu sunt de acord. Asta deoarece noua Constituție favorizează PSD-ul, iar posibilul viitor președinte, Crin Antonescu, ar lua startul într-un mandat cu atribuții defrișate.

Dacă alegerile se vor organiza în turul I, există toate șansele ca până la depunerea jurământului de către Crin Antonescu, votul de la referendum să fie asimilat, rezultatul să fie publicat în Monitorul Oficial, iar liderul liberal să-și înceapă mandatul mai sărac în atribuții decât au fost predecesorii săi. Noua Constituție avantajează PSD-ul. Șeful statului este obligat, conform noilor prevederi, să dea mandat partidului care ia cele mai multe voturi, așa că social-democrații ar putea da premierul, chiar fără să aibă majoritate.

Organizarea referendumului în turul II ar însemna intrarea în vigoare a noii legi fundamentale, după ce Antonescu și-ar începe mandatul. În cazul unei moțiuni de cenzură-fulger, să spunem, făcută imediat după la sosirea la Cotroceni a liberalului, PSD nu ar beneficia de aceleași avantaje și pe vechea Constituție.

Pozițiile PSD și PNL, după decizia CCR de joi

”Curtea Constituțională a fost obligată astăzi să se mai pronunțe încă o dată pe o temă pe care deja a făcut-o și în luna iunie, doar pentru că Traian Băsescu a vrut să amâne cât mai mult promulgarea unei legi constituționale. Președintele trebuie să-și accepte înfrângerea și să promulge legea. În acest fel, am putea să organizăm referendumul pentru revizuirea Constituției simultan cu turul II al alegerilor prezidențiale”, a spus Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL.

Răspunsul PNL-ului a venit la scurt timp după o declarație acordată de senatorul PSD Ioan Chelaru pentru Agerpres.

”Am putea vorbi de 30 noiembrie ca dată a primului tur al alegerilor prezidenţiale. Ar fi un termen constituţional de organizare a alegerilor prezidenţiale şi ne-am putea organiza şi în termenul de un an de organizare a referendumului privind modificarea Constituţiei, dacă legea va fi promulgată în 10 zile începând de astăzi”, a afirmat Chelaru.

Social-democratul a explicat că, până la finele lunii noiembrie, comisia privind revizuirea Constituției se va reuni pentru a analiza o a doua formă a Legii Fundamentale, urmând ca propunerile să fie trimise Comisiei de la Veneția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel