Milioane de persoane au fost evacuate în Japonia la apropierea taifunului Hagibis

Puternicul taifun Hagibis îşi continuă sâmbătă cursa asupra teritoriului Japoniei, precedat de ploi diluviene şi vânturi violente care au provocat moartea unei persoane şi recomandarea ca 1,6 milioane de persoane să fie evacuate, relatează AFP, transmite Agerpres.

Taifunul Hagibis se îndreaptă vertiginos spre Tokyo după ce a provocat grave perturbări ale transportului şi numeroase pene de electricitate în ţară.

Taifunul a determinat deja anularea a două partide din Cupa mondială de rugby, a dezorganizat Marele Premiu de Formula 1 Suzuka (centrul ţării) şi a ţintuit la sol aproape 2.000 de avioane sâmbătă.

Hagibis urmează să lovească centrul şi estul Japoniei în cursul serii, cu rafale de vânt de până la 216 km/h, potrivit Agenţiei Japoneze de Meteorologie (JMA).

Însă cu câteva ore înainte de a atinge uscatul, taifunul a făcut deja o victimă în regiunea Chiba, la est de Tokyo, deja afectată de un taifun luna trecută.

"Un bărbat de 49 de ani a fost găsit într-o camionetă răsturnată. El a fost dus la spital unde a fost constatat decesul", a declarat AFP, Hiroki Yashiro, un purtător de cuvânt al pompierilor din comuna Ichihara, în prefectura Chiba.

Evacuări masive



Potrivit JMA, taifunul ar putea aduce precipitaţii şi vânturi record, fiind cel mai puternic care s-a abătut asupra Tokyo din 1958, iar cetăţenii ar trebui să se pregătească pentru valuri înalte şi mare agitată. Autorităţile din prefectura Chiba, la est de Tokyo, lovită puternic de taifunul Faxai în urmă cu o lună, au îndemnat locuitori să-şi pregătească rezerve de alimente şi apă suficiente pentru o perioadă de până la trei zile. Recomandări de evacuare cu caracter obligatoriu au fost emise pentru 1,64 milioane de persoane din zonele vizate, potrivit postului public de televiziune NHK.

În timp ce taifunul se afla încă în apele Pacificului la sute de kilometri de arhipelagul nipon, el a fost deja precedat de vânturi violente în estul capitalei, în regiunea Chiba, unde o casă a fost distrusă. Cinci persoane au fost spitalizate, însă niciuna nu a suferit răni grave, au precizat autorităţile locale.

Posturile de televiziune prezintă imagini cu valuri uriaşe care se sparg de diguri în zonele de coastă şi cu localnici care îşi protejează casele cu saci de nisip, în timp ce alţii îşi acoperă geamurile cu scânduri bătute în cuie. La 09:00 ora locală (sâmbătă 00:00 GMT) 11.600 de case din regiunea Chiba au rămas fără electricitate.

Constructorii de automobile Toyota şi Honda şi-au închis uzinele. Numeroase supermarketuri din capitală au fost închise, după ce au fost luate cu asalt de cetăţenii veniţi să-şi facă provizii.

Curse aeriene anulate



Compania aeriană ANA Holdings a anulat toate cursele interne care pleacă sau sosesc pe principalele două aeroporturi din Tokyo începând cu vineri după-amiază, în timp ce Japan Airlines Co a anulat anumite zboruri cu plecare sau sosire de pe aeroporturile care deservesc cele mai mari oraşe din Osaka şi Nagoya. Cea mai mare parte dintre aceste zboruri sunt anulate sâmbătă, au precizat ambele companii aeriene pe paginile lor de internet.

Operatorii feroviari au anunţat suspendarea trenurilor de mare viteză între Tokyo şi Nagoya, în centrul Japoniei, precum şi principalele curse între Nagoya şi Osaka, în vestul Japoniei, începând de sâmbătă dimineaţă, potrivit postului public de televiziune NHK.

Valuri înalte sunt prognozate de-a lungul coastei pacifice a insulei Honshu sâmbătă şi duminică, precum şi ploi torenţiale care vor creşte riscul de inundaţii şi alunecări de teren, potrivit NHK.

Taifunul Ida, cunoscut în japoneză sub denumirea de Kanogawa Typhoon, a provocat moartea a peste 1.000 de persoane în 1958.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel