Ludovic Orban a încălcat Constituția. Guvernul trebuie să asigure dublarea alocațiilor

Guvern  Foto: Crișan Andreescu
Guvern Foto: Crișan Andreescu

Decizia PSD de dublare a alocațiilor copiilor a fost văzută de majoritatea românilor ca un gest de minimă decență, într-o perioadă economică din ce în ce mai dificilă. 

Puși în situația învățământului online, fiind nevoiți să achiziționeze tablete noi pentru copii, căci Guvernul nu a fost capabil să facă asta, și fiind obligați să-și revizuiască toate cheltuielile cu abonamentul la Internet, pentru a asigura celor mici o conexiune potrivită, părinții au primit măsura PSD a dublării alocațiilor pentru copii, ca o mână nesperată de ajutor. 

În ciuda tuturor insistențelor Parlamentului, dar și în ciuda deciziei lui Klaus Iohannis de a promulga legea, Guvernul s-a încăpățânat să refuze sutelor de mii de familii din România șansa unor alocații ceva mai decente. După o prorogare cu cântec, Orban a decis să încalce chiar Constituția și, peste decizia Parlamentului, să se transforme, el însuși, în legiuitor oferind doar un amărât de 20% în plus copiilor la fiecare alocație. Numai că, în mod total previzibil, nici măcar această mărire nu a intrat în vigoare.

Curtea Constituțională a decis că decizia lui Orban încalcă Constituția. Pe scurt, guvernul liberal este obligat acum, în mod direct, să asigure, de îndată, dublarea alocațiilor copiilor. Decizia CCR oferă o nouă speranță părinților că alocațiile asigurate de PSD vor fi finanțate de Guvern.

Politica Guvernului Orban este din ce în ce mai puțin îndreptată spre asigurarea unei vieți decente pentru românil. Premierul se află într-o situație deja dificilă din cauza deciziei sale de a refuza mărirea pensiilor, în conformitate cu o lege votată deja în Parlament. Mulți comentatori s-au grăbit să spună că aceste două decizii guvernamentale intransigente ale lui Orban, de a tăia efectiv alocațiile de drept ale copiilor și de a nu permite mărirea veniturilor seniorilor, reprezintă un prim pas al măsurilor de criză pe care Guvernul pare că vrea să le copieze din era 2010. Atunci, în mod similar cu situația zilelor noastre, Guvernul de dreapta condus de Boc a hotărât salvarea băncilor străine, o notă de plată achitată, din nefericire, de românii aflați deja la marginea supraviețuirii financiare. În mod similar, Guvernul Orban vorbește despre multe investiții benefice antreprenorilor români și străini, uitând că viitoarea criză va lovi direct în categoriile sociale cele mai vulnerabile.

Acest trend al deciziilor sugerează că Guvernul Ludovic Orban va avea în vedere inclusiv tăieri suplimentare și creșteri de impozite pe viitor, o situație care va șterge cu buretele pașii importanți spre bunăstare realizați de România în ultimii 4 ani.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel